Kockarna Gustav Jönsson och Lena Stålhammar
1 av 2
Kockarna Gustav Jönsson och Lena Stålhammar Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio
Drakamöllans Gårdshotells kockar har satt ihop en rätt bestående av rostbiff av lamm tillsammans med en symfoni av purjolök.
2 av 2
Drakamöllans Gårdshotells kockar har satt ihop en rätt bestående av rostbiff av lamm tillsammans med en symfoni av purjolök. Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Nu åker lammet in i ugnen med en purjosymfoni

Kocken Gustav Jönsson: Man gör goa grejer helt enkelt
4:35 min

Nu slaktas höstlammen och i gjutjärnsgrytor och ugnsfasta formar steks det, grillas och bräseras. På Drakamöllans gårdshotell är lammet ett återkommande inslag på menyn. I Eftermiddag i P4 Kristianstad tog vi rygg på kockarna Gustav Jönsson och Lena Stålhammar när de trixar med, och tipsade om lamm.

Önskar du också att du var lite mer inspirerad när du står framför en lammstek? I så fall kan det vara en bra idé att spetsa öronen lite extra när Eftermiddag i P4 Kristianstad besökte två kockar som delade med sig av sina bästa tips på hur du ska tillaga ditt höstlamm.

Här kommer ett litet recept som kan hjälpa dig att piffa upp i stort sett vilken rätt som helst. Inte minst rostbiff på lamm.

Drakamöllans purjolöksolja:

Ingredienser:

Övre halvan av en purjolök
2 dl kallpressad rapsolja

Hetta upp oljan till 50 grader. Hacka under tiden purjolöken och lägg den i en mixer. Häll över den varma rapsoljan och mixa. Sila sedan oljan genom ett kaffefilter under natten.
Du har nu en purjolöksolja med en underbart grön färg att använda som smaksättning och dekoration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".