Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunens miljonkonstnader för flygplatsen

Erik Borgström: Att resa är en upplevelse
1:12 min
Erik Borgström, Kristianstad.
1 av 3
Erik Borgström, Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Eva Tency Nilsson, Kristianstad.
2 av 3
Eva Tency Nilsson, Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Everöds flygplats.
3 av 3
Kristianstad betalar miljonbelopp till Kristianstad Österlen Airport. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Nio miljoner kronor betalar Kristianstads kommun till Everöds flygplats varje år, plus eventuella förluster. Klimatutsläppen från flyget är 16 gånger högre per person än från tåget.

– Att resa är en upplevelse och det gör jag gärna. Jag ska till MC-mässan i Stockholm och då tänkte jag nyttja tåget i stället. Det är lite trevligare att sitta där med kompisarna. Så tåg använder jag också emellanåt. Alla fortskaffningsmedel är bra och jag tycker att flygplatsen ska vara kvar, säger Kristianstadsbon Erik Borgström.

Kristianstad betalar i år 9 miljoner kronor till flygplatsen i Everöd, och får samtidigt fyra miljoner kronor i bidrag från Region Skåne till driften. Vissa år kan det kosta mer eftersom ägarna står för förlusterna.

Ur ett klimatperspektiv visar Naturvårdsverket att varje person, som flyger till Stockholm och tillbaka, släpper ut 129 kg kolodixid. 16 gånger mer än resan med tåg.

Eva Tency Nilsson i Kristianstad tycker det är värt att behålla flygplatsen.

– Man får transportera sig på något sätt och ibland finns det inga andra alternativ. Via arbetet har vi policyn att välja kollektivt resande och i första hand tåg. Och funkar inte det med tider får vi välja andra alternativ, säger Eva Tency Nilsson.

Klimatutsläpp

Beräkningarna av koldioxidutsläpp bygger på uppgifter från Naturvårdsverket.

För inrikesflyg är utsläppen 0,129 kg koldioxid per person och kilometer. För tåg, där energin kommer från nordisk elmix, är utsläppen 0,008 kg per person och kilometer.

Avståndet mellan Kristianstad och Stockholm är lite mer än 50 mil. En resa tur och retur innebär 129 kg koldioxid per person för flyg och 8 kg koldioxid per person för tåg.

Källa: Naturvårdsverket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".