Fågelskådaren Evert Valfridsson spanar efter labbar tillsammans med de andra Nordöstra Skånes fågelklubb Spoven.
Fågelskådaren Evert Valfridsson spanar efter labbar tillsammans med de andra Nordöstra Skånes fågelklubb Spoven. Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Nu passerar de sista flyttfåglarna Skåne

Evert Valfridsson: Vi är inne i ett slutskede av flytten
1:02 min

Det blåste friska vindar där Nordöstra Skånes fågelklubb Spoven hade ställt upp sina kikare på stranden i Juleboda utanför Kivik. Förhoppningen bland de tiotalet församlade var att få syn på en och annan labb som, på väg söderut, pressats mot kusten av de ostliga vindarna.

Den senaste tidens väder har varit gynnsamt för Skånes fågelskådare. De starka ostliga vindarna har nämligen fått flera av de förbipasserande fåglarna att behöva flyga närmare den skånska ostkusten än vad de vanligen skulle ha gjort.

Detta fick Nordöstra Skånes fågelklubb Spoven att tidigt i morse bege sig till Juleboda för att ställa upp sina kikare och börja spana på fåglar. Huvudämnet för dagen var olika arter av labbar som är en vadarfåglar av rovfågelskaraktär.

– Ostvind eller sydostvind pressar fåglarna in mot land och då blir de lättare för oss att se. Så det är lite skadeglädje kan man väl säga om man vill vara lite elak,

Några labbar hade dock inte dykt upp vid tiden då P4 Kristianstads reporter lämnade platsen. Den stora behållningen hade istället utgjorts av ett gäng kaspiska trutar som visade upp sig på den blåsiga strandremsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".