Områden i Tomelilla kommunen som kan vara med i bredbandsprojektet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Tomelilla. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Företag vill plötsligt bygga bredband på landsbygden

Anders: De vill äta hela kakan, trots att delar är dyrare
1:28 min

För bara ett halvår sedan så deppade kommunerna på Österlen efter att de statliga bredbandspengarna landat på andra håll och företagen visade en kylig inställning till att bygga fiber på landsbygden. I dag slåss plötsligt flera företag om landsbygdskunder i Simrishamn och Tomelilla kommun.

Företag som IP Only och Telia bråkar numer om kunder i Simrishamns småbyar eller rena landsbygd. Även i Tomelilla kommun har Telia anmält intresse om att få bygga utanför tätorterna.

Simrishamns bredbandssamordnare Anders Nyman har varit i bredbandsbranschen i många år och han har en ganska enkel förklaring; det går helt enkelt att tjäna pengar även på landsbygdens bredbandskunder.

- När bredbandet väl är utbyggt så är ju de kunderna lika lönsamma som i tätorten.

Eftersom det går att räkna på att kunder betalar för sina anslutningar på många års sikt så lönar det sig för företagen, även om själva byggkostnaden är högre än i tätorterna. Kunden får visserligen ofta betala ett par tusenlappar mer för fibern, men skillnaden är inte större än så.

I Simrishamn tror man redan 2018 att man täckt in ungefär 95-98 procent av landsbygden. De allra sista fastigheterna tittar kommunerna både i sydöstra och nordöstra Skåne gemensamt på hur man ska lösa, genom pengar från Tillväxtverket.

Det finns förresten en extra morot för Telia att bygga ut även landsbygden. Nämligen ett utdöende kopparnät för telefoni, som Telia redan släckt ner i Sjöbo och där andra skånska kommuner står på tur.

- Då är det så klart bra för Telia att kunna säga att man erbjuder en annan fast anslutning, säger Anders Nyman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".