Ruzica Stanojevic (V).
1 av 4
Ruzica Stanojevic (V). Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Christina Borglund (KD).
2 av 4
Christina Borglund (KD). Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Helene Fritzon (S)
3 av 4
Helene Fritzon (S) Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad
4 av 4
Pierre Månsson (L). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

De drabbar samman om pengarna

Ruzica Stanojevic (V): Dags att betala via skatten
1:19 min

Under tisdagen drabbar de politiska partierna samman i Kristianstads kommunfullmäktige om nästa års budget.

Ruzica Stanojevic (V) vill höja skatten men inte överföra pengar från AB Kristianstadsbyggen eller de andra kommunala bolagens vinster till välfärden.

– Det är dags att alla betalar via skattelappen och inte via hyresavin. Vi vet att de som bor hos ABK har de sämsta inkomsterna och det är inte de som ska finansiera skolan och omsorgen, säger hon.

Oppositionskoalitionen Treklövern, med ÅÅ, KD och M, vill inte höja skatten och lägger sig nära majoritetens budgetförslag.

– Vi har inte så stor skillnad  men vi har gjort en viktigt markering att vi vill lägga mer på omsorgen och arbete och välfärd, säger Christina Borglund (KD).

S, L och C i den styrande koalitionen har en majoritet bakom sig för sitt förslag. De vill inte höja skatten men överföra 50 miljoner kronor från de kommunägda bolagen, exempelvis AB Kristianstadsbyggen, till välfärden.

– Vi har högre kostnader för vår välfärd än vi har skatteintäkter att finanisera den med och då är det klart att det handlar om väldigt tydliga prioriteringar, säger Heléne Fritzon (S).

– Det är helt orimligt att försöka höja skatten igen. Vi måste hushålla med pengarna som finns. Sedan är utmaningarna stora eftersom vi har väldigt mycket barn i den här kommunen, säger Pierre Månsson (L).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".