Så ska påven skyddas under Skånebesöket

Mats Karlsson: Han vill komma nära människor
4:08 min

Det väntas bli en av de största polisinsatserna i Skåne på senare tid. När påven och en rad andra specialinbjudna gäster ska besöka Lund och Malmö får uttryckligen ingenting gå snett.

– Vi tittar på allt som vi kan tänka oss, vilka aktörer som kan finnas som skulle kunna vilja göra någonting, säger Mats Karlsson som till vardags är polismästare i Malmö och han är den som ska se till att inget går snett när påven är på besök.

Jobbet inför besöket handlar om att bedöma hur många poliser som behövs och vilken kompetens som behövs bland poliserna.

- Vi tittar också på vilka andra åtgärder behövs i form av exempelvis staket. Det kan vara att vi stänger gator och svetsar igen brunnslock och sen väljer vi utifrån det vilka åtgärder vi vidtar, säger Mats Karlsson.

Än så länge syns inga tecken på vad som väntar om två veckor i Lundagård.

Men i polisens planering är det mesta klart. Ordningsmakten kommer gå "all in" säkerhetsmässigt under de dagar som påven och de andra skyddspersonerna är här.

– I Lund kommer det märkas högst väsentligt. Därför att det är ju en stad med trånga gator, vi kommer spärra av vissa områden, så att rörelsefriheten blir inskränkt i Lund den här dagen och några dagar innan kommer man att se en påverkan, så där blir en stor synbar påverkan, säger Mats Karlsson.

I september var han i Italien, bara för att lära sig mer om påve Franciscus och se hur kollegerna där arbetar för hans säkerhet.

– Där fick vi ett bevis att han vill komma nära människor. Han stannade påvemobilen vid ett antal tillfällen och tog folk i hand och träffade barn och så, säger Mats Karlsson.

Just påve Franciscus öppenhet mot allmänheten är en av kommenderingens största osäkerhetsmoment.

Hur ska de kunna skydda påven från att kliva ur sin bepansrade bil och kanske kliva ut för att hälsa på någon som vill honom illa?

– Fördelen är att han är väldigt spontan, så det är ju ingen som vet innan var han väljer att stoppa bilen och träffa människor det kan inte en eventuell motståndare heller räkna ut. Nackdelen är ju för oss och säkerhetspolisen att eftersom han vill komma väldigt nära människor, prata med människor och skaka hand med dem så är han så nära att någon kan göra något så klart.

Mot bakgrund av att Sverige inte är ett katolskt land och att det är 27 år sedan en påve senast var här, är det svårt att uppskatta hur många åskådare som kommer ta sig till Lund för att få en skymt av honom.

– Det är fortfarande ett av våra stora dilemman, att beräkna hur många som kommer komma, säger Mats Karlsson och fortsätter:

– Vi jobbar hårt på det och hoppas få någon form av riktvärde, men i nuläget är det en vit fläck på kartan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".