Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rådhus Skåne i Kristianstad.
1 av 6
Rådhus Skåne i Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad
2 av 6
Pierre Månsson (L). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Ruzica Stanojevic (V).
3 av 6
Ruzica Stanojevic (V). Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Björn Söder (SD)
6 av 6
Björn Söder (SD). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Skatt, bolagsvinster och flyg skapade motsättningar

Ida Nilsson (MP): Flyg är ett miljövidrigt transportmedel
0:53 min

Kristianstads folkvalda kommer under tisdagen överens om hur kommunens pengar ska användas nästa år. Skatt, bolagsvinster och flyget orsakade motsättningar.

Tisdagen innebar att det var kommunfullmäktiges debatt om nästa års budget i Kristianstad. Det politiska styret framhöll att det går bra för ekonomin men inte tillräckligt när barn, äldre och andra grupper med växande behov blir större.

– Kan hända att vi blir tvungna till under de kommande åren, säger Pierre Månsson (L), om ämnet skattehöjning.

Men han förespråkade inte någon skattehöjning nästa år. Utan vill, tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet i den styrande majoriteten, förstärka ekonomin med hjälp av vinsterna från kommunägda bostads- och energibolagen. Oppositionspartierna i Treklövern, det vill säga Kristdemokraterna, Moderaterna och Åhuspartiet, håller med. Det gör även Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.

Men Vänsterpartiet krävde däremot att skatten höjs och att de kommunala bolagens vinster istället används till att bland annat bygga fler bostäder.

– Ert förslag är osolidariskt och orättvist. Vi vill höja skatterna och fördela bördorna rättvist, säger Ruzica Stanojevic (V).

Som P4 Kristianstad rapporterat om tidigare är flygplatsen en stridsfråga. Centerpartiet vill förstärka kommunens ekonomi genom att locka fler invånare till Kristianstad och menar att Kristianstad Österlen Airport är ett viktigt dragplåster.

– Att en del skriker nu att vi ska lägga ned flygplatsen är inte sånt som lockar fler att flytta till Kristianstad, säger Sven Nilsson (C).

Miljöpartiet vill däremot spara miljonbelopp på att kommunen slutar äga och finansiera flygplatsen.

– Flyg är ett miljövidrigt transportmedel. Miljöpartiet anser att en flygplats inte är en kommunal angelägenhet som ska betalas med skattepengar, säger Ida Nilsson (MP).

Det här invände Sverigedemokraterna mot.

– Jag vill betona vikten av att ha en flygplats. Det är en viktig infrastruktur precis som gator och torg. Det här säger jag inte bara för att jag själv flyger regelbundet till Stockholm utan för att det finns utmärkt potential att utveckla Kristianstads flygplats, säger Björn Söder (SD).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".