Carolin Dahlman
Carolin Dahlman. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Eftermiddag med Karin Bengtsson

Dahlman får kritik efter estetkritik

Carolin Dahlman: Man måste kombinera passion med verklighet
5:07 min

Kristianstadsbladets politiska redaktör Carolin Dahlman skrev i en ledare förra veckan att det är bra att färre elever väljer estetiska programmet på gymnasiet eftersom det behövs fler ingenjörer än skådisar. Kritiken mot hennes åsikt har varit massiv. Nu svarar hon på kritiken.

Före detta elever på estetiska programmet på C4 Gymnasiet i Kristianstad har skrivit insändare i tidningen där de kritiserar hennes ledare, nuvarande elever och lärare på skolan har gett sin syn på saken och frågan debatteras friskt. Carolin Dahlman tycker om att hennes ledare diskuteras men är inte helt nöjd med hur diskussionerna går.

- Det som irriterar mig är att man inte verkar ha läst det jag skrivit. Jag kritiserar inte kultur, jag kritiserar inte C4-gymnasiet och jag kritiserar inte de som går på C4-gymnasiet utan det jag vill trycka på är att det är viktigt att man funderar på redan från tidig ålder vilken utbildning som leder till jobb, säger Carolin Dahlman. 

Hon menar att det är fler som går andra program än estetiskt program som sedan går vidare till högskolestudier. 

- Jag har skrivit i min ledare att jag vet att det estetiska programmet är högskoleförberedande. Men statistik från SCB visar att bland de som gått estetiska programmet så är det betydligt färre som går vidare till högskolan än bland de som gått andra program. Och om man sen ser vad de läser så är det mest kurser eller utbildningar inom humaniora. Tittar man sen på hur de som läst de utbildningarna etablerar sig på arbetsmarknaden så har de det tuffare än de som läst andra typer av utbildningar, menar Carolin Dahlman.

Hon tycker att det är vuxna människors uppgift att ge unga den här bilden och inte bara bygga upp en bild att man ska göra det som är roligt.

- Man måste kombinera sin passion med verkligheten, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".