Elin Melander, Amanda Karström och Elin Bengtsson går musiklinjen på C4 skolan.
1 av 2
Elin Melander, Amanda Karström och Elin Bengtsson går musiklinjen på C4 skolan. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
På C4 skolan i Kristianstad finns de estetiska gymnasieutbildningarna.
2 av 2
På C4 skolan i Kristianstad finns de estetiska gymnasieutbildningarna. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Upprörda känslor på estetutbildning

Elev: Det är fel bild som målas upp av den estetiska linjen
5:19 min

Elever på C4 skolan i Kristianstad är arga. De tycker att Kristianstadsbladets ledare "Bra att färre väljer estetisk linje – för det behövs fler ingenjörer än skådisar" ger helt fel bild av estetutbildningen.

Elin Melander, Amanda Karström och Elin Bengtsson går alla musiklinjen på C4 skolan i Kristianstad. Och gemensamt har de en kärlek till musiken. Det är däremot inte musiker som är framtidsplanen för dem alla.

- Nu tänker jag att jag ska bli sjuksköterska och läser extra natur för att sen kunna gå vidare direkt till sjuksköterskeutbildningen,

Gymnasiets estetiska program är högskoleförberedande, och det tycker eleverna att Kristianstadsbladets ledarskribent Caroline Dahlman bortsåg från när hon skrev sin ledare i förra veckan. I den vinklade Dahlman på att det var bra att färre valde estetiskt program eftersom det är svårt att "försörja sig som dansare eller få en karriär via en placering i Idol i TV4".

Kopplingen till tv-programmet Idol är C4-eleverna vana vid. Flera tidigare elever har varit med i programmet och Amanda Karström har själv fått frågan om det är hennes mål.

- Folk frågar om jag ska vara med i Idol eftersom jag går på C4, men det är jag inte alls intresserad av. Jag valde mellan natur och musiklinjen, men valde rätt. Jag behöver musiken för att palla med de jobbigare ämnena,

Amanda Karström blev arg när hon läste ledaren i Kristianstadsbladet. Hon tycker Caroline Dahlman avfärdar estetutbildningen och får den att verka mycket smalare än den är.

- Jag blev arg. Hon målar upp en så fel bild av den estetiska linjen. Att man bara kan bli skådespelare eller mimare om man går här.

Eleverna tycker det är viktigt att gå en gymnasieutbildning som får en att må bra, och kunna prestera så bra som möjligt.
Det kan också vara bra för exempelvis ungdomar som känner sig skoltrötta eller som mår dåligt av prestationskrav att få hålla på med sitt favoritintresse samtidigt som man går i skolan och får helt andra teoretiska kunskaper

- Och man kan alltid ändra sig. Det är inte alls säkert att det man valt på gymnasiet är det man kommer hålla på med resten av livet,

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".