Showan Attack och Malmö tingsrätt
Showan Shattak skadades allvarligt i attacken. Foto: TT

En frias och en fälls för attacken på Showan Shattak

Vänder upp och ner på tingsrättens dom
1:52 min

Det blev en överraskande dom från hovrätten för Skåne och Blekinge i dag i det i Malmö mycket uppmärksammade målet, där MFF-profilen Showan Shattak skadades svårt för två och ett halvt år sedan. I motsats till tingsrätten dömer hovrätten nämligen en i dag 30 år gammal man för angreppet på Showan Shattak.

Domen blir tre års fängelse och ett skadestånd på nästan 400 000 kronor.
– Han döms för attacken mot Showan Shattak, säger lagmannen Hanserik Rumling, rättens ordförande, och förklarar att man gör motsatt bedömning mot tingsrätten, där 30-åringen frikändes.

– Det handlar om att värdera uppgifter. Så länge det är människor som gör det så kan det bli olika utgångar. Men det är fyra juristdomare som har bedömt detta, en i tingsrätten och tre i hovrätten, och vi har funnit att den här bevisningen räcker, säger Hanserik Romeling. 

Det var efter en feministisk demonstration i Malmö på internationella kvinnodagen, den 8 mars 2014, som flera personer blev misshandlade och knivhuggna, och MFF-profilen Showan Shattak svävade länge mellan liv och död.

Nu döms alltså den 30-årige mannen, medan den frikänner 33-årige man som är tidigare riksdagskandidat för ett nazistiskt parti. I tingsrätten dömdes han för att ha knivskurit två personer.

Rättens ordförande Hanserik Rumling motiverar bedömningen:

– Vi gör samma bedömning som tingsrätten, att det är han som har använt kniven i två fall. Men till skillnad från tingsrätten anser vi, att när han gör det har han nödvärnsrätt.

Att 33-åringen anses ha huggit i självförsvar, betyder också att han slipper betala skadestånd på sammanlagt drygt 200 000 kronor till de två knivhuggna.

Domen innebär att hovrätten vände upp och ner på tingsrätten dom och kom till motsatt resultat. Hanserik Rumling drar den här slutsatsen:

– Att systemet fungerar! Det är inget ovanligt att hovrätten gör en annan bedömning, en annan värdering av bevisen, sedan är det mera sällsynt att det blir så här tydligt, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".