Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresundståg id-kontroller poliser.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Pendlare stämmer staten efter id-kontroller

Resenär: Var tvungen att säga upp mig från jobbet i Danmark
1:48 min

Id-kontrollerna i Öresund är olagliga, det menar mer än 500 pendlare i södra Sverige som nu kommer uppvakta Justitiekanslern med krav på skadestånd. Pendlarna får stöd av Sydsvenska handelskammaren.

För de runt 15 000 pendlarna som reser mellan Skåne och Danmark varje dag har ID-kontrollerna, tillsammans med polisens gränskontroller, inneburit längre restider.

En del har också lidit ekonomisk när de behövt bilpendla eller flytta till Danmark för att kunna behålla jobbet. Samtidigt som vissa bytt till ett sämre betalt jobb i Sverige för att få vardagen att gå ihop. En av dem är Eva Juensuu. 

– Jag var tvungen att säga upp mig från mitt jobb i Danmark på grund av att tågpendlingen försämrats så fruktansvärt mycket. Jag tycker att vi behöver få en ersättning, säger hon. 

ID-kontroller infördes den 4 januari i år för att hindra asylsökande att ta sig till Sverige. Det innebär att ingen utan giltig id-handling får åka med bussar och tåg från Danmark till Sverige.

Juridiskt grundar sig kraven på att ID-kontroller, till skillnad från gränskontroller som sker på den svenska sidan av gränsen, skulle kunna vara otillåtna enligt Schengenreglerna. Men saken har aldrig prövats i svensk domstol. 

– Lagstiftningen infördes i all hast och ett flertal remissinstanser påpekade faktiskt att lagen kunde stå i strid med den här rätten. Däribland Justitiekanslern själv faktiskt. Så jag tror nog att det finns möjligheter för pendlarna här, säger advokat Finn Madsen, som företräder pendlarna.

Processens får stöd från Sydsvenska handelskammaren och i morgon, torsdag, lämnas 565 skadeståndskrav in på totalt 25 miljoner kronor till Justitiekanslern.

– Vi förväntar oss att JK analyserar detta, och vi tror också att JK delar vår uppfattning. Vi kan ha gränskontroller men vi måste utforma dem smartare, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska handelskammaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".