Åklagare kräver fängelse för rymning

VÄSTERÅS. Idag hölls rättegången mot den 18-åring som är dömd för dubbelmordet uppe på Hallandsåsen och som för en månad sedan rymde från ungdomshemmet Sundbo.

Hans jämngamle kompis som hjälpte honom att rymma var också åtalad in tingsrätten i Västerås idag.
Den spontana rymningen började med att 18-åringen hoppade in sin medhjälpares bil och de försvann från ungdomshemmet.
Men två av vårdarna tog upp jakten.
När vårdarna kom ifatt rymmarbilen vevade 18-åringen ner fönsterrutan, sträckte ut en tårgaspistol och avlossade ett skott.
Här går uppgifterna isär. Vårdarna säger att rymlingen siktade mot deras bil när han sköt, medan 18-åringen säger att han sköt rakt upp i luften. Men hur det än var så fanns det aldrig någon kula i pistolen som skulle ha kunnat skada vårdarna.
Vårdarna saktade då in och inväntade polis, medan rymlingen och hans medhälpare fortsatte, kraschade med bilen och greps senare vid Virsbo Bruk.
Under rättegången sa de åtalade att rymningen var spontan och oplanerad. De hade bara med sig 117 kronor i kontanter och 5-10 liter bensin i tanken.
18-åringen sa också att om han kommer tillbaka till Sundbo är det mycket möjligt att han rymmer igen.
Det är en av anledningarna till att åklagaren Carl-Johan Nordström tycker att 18-åringen bör placeras i fängelse istället för att komma tillbaka till Sundbo.
- Eftersom han har fyllt 18 år och den slutna ungdomsvården verkar ju inte fungera. Och så har han rymt flera gånger. Han är ju omplacerad till Sundbo från ett annat hem, då han rymde från det första hemmet.
18-åringens avdokat Thomas Carlstedt håller inte med om fängelsestraffet.
- Det kan det inte bli tal om. Han sitter ju på sluten ungdomsvård, då kan han inte sitta i fängelse.
Åklagaren vill att båda döms för hot mot tjänsteman, vapenbrott och att medhjälparen även döms för främjande av flykt.