Manifestation mot nedskärningar i assistansen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Flera brukarorganisationer och Liberalerna manifesterade i dag mot nedskärningar i assistansen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Manifestation mot försämringar i assistansen

RBU: "Det är jätteoroväckande"
1:27 min

Flera brukarorganisationer manifesterade i dag i Malmö tillsammans med Liberalerna mot nedskärningar i assistansersättningen. De anser att regeringen genom direktiv till Försäkringskassan vill försämra villkoren för personer som behöver personlig assistans.

– Tyvärr ser vi effekterna av detta i dag, där 300 har förlorat sin assistans, och kulmen av det hela var dödsfallet med kvinnan på Hansa här i Malmö, säger Ronny Kammer, som sitter i styrelsen för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.

Den MS-sjuka kvinna som i början på månaden hittades död inne på en handikapptoalett på ett köpcentrum i Malmö hade strax före händelsen nekats utökad assistans. Det här har fått många att reagera, och i dag samlades ett 40-tal personer i duggregnet på Gustav Adolfs torg i Malmö för en manifestation, som ordnades av Liberalerna.

Socialdemokraternas riksdagsledamöter från Malmö var också inbjudna, men tackade nej, eftersom de anser att Liberalerna har fel vad det gäller försämringar i assistansen. Men Ronny Kammer från RBU anser att det blivit sämre.

– Det här är jätteoroväckande, för vi ser att många barn och vuxna förlorar sin assistans, och det här handlar om individer som i många fall inte kan gå, äta, gå på toa och klä på sig själv, och i vissa fall har man epilepsi och andningssvårigheter och kanske inte överlever utan hjälpen, säger han.

Men är det inte viktigt att man ser över kostnaderna, om man ser att de ökar kraftigt?

– Det är det absolut, och vi tycker att den utredning som startat är en bra sak, men det får aldrig ske på bekostnad av de individer som har så stora behov att de behöver hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".