Manifestation mot nedskärningar i assistansen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Flera brukarorganisationer och Liberalerna manifesterade i dag mot nedskärningar i assistansen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Manifestation mot försämringar i assistansen

RBU: "Det är jätteoroväckande"
1:27 min

Flera brukarorganisationer manifesterade i dag i Malmö tillsammans med Liberalerna mot nedskärningar i assistansersättningen. De anser att regeringen genom direktiv till Försäkringskassan vill försämra villkoren för personer som behöver personlig assistans.

– Tyvärr ser vi effekterna av detta i dag, där 300 har förlorat sin assistans, och kulmen av det hela var dödsfallet med kvinnan på Hansa här i Malmö, säger Ronny Kammer, som sitter i styrelsen för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.

Den MS-sjuka kvinna som i början på månaden hittades död inne på en handikapptoalett på ett köpcentrum i Malmö hade strax före händelsen nekats utökad assistans. Det här har fått många att reagera, och i dag samlades ett 40-tal personer i duggregnet på Gustav Adolfs torg i Malmö för en manifestation, som ordnades av Liberalerna.

– Det här är jätteoroväckande, för vi ser att många barn och vuxna förlorar sin assistans, och det här handlar om individer som i många fall inte kan gå, äta, gå på toa och klä på sig själv, och i vissa fall har man epilepsi och andningssvårigheter och kanske inte överlever utan hjälpen, säger Ronny Kammer.

Men är det inte viktigt att man ser över kostnaderna, om man ser att de ökar kraftigt?

– Det är det absolut, och vi tycker att den utredning som startat är en bra sak, men det får aldrig ske på bekostnad av de individer som har så stora behov att de behöver hjälp.

Socialdemokraternas riksdagsledamöter från Malmö var också inbjudna, men Liberalernas inbjudan kom försent, säger riksdagsledamoten Marie Granlund (S).

– De skickade ett mejl på fredag eftermiddag, och jag läste det klockan tio och manifestationen skulle vara klockan elva. Det fanns inte en möjlighet att vara med, säger hon.

Marie Granlund vänder sig också mot beskrivningen att regeringen skulle vara ute efter att spara in på dem som behöver assistans.

– Det har varit ett domstolsbeslut som inneburit att en del personer har fått minskad assistans, och det är självklart inte okej. Därför har ansvarig minister tillsatt en snabbutredning så att vi kan backa bandet.

Finns det inga tankar på att försöka minska kostnaderna för assistansersättning?

– Jo, men inte för dem som använder assistansersättningen, utan för privata företag som har missbrukat ersättningen. Det har varit en kostnadsexplosion, och bolagen har fått väldigt mycket mer pengar utan att brukarna har fått fler timmar.

Hör riksdagsledamoten Marie Granlund (S) i ljudfilen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".