Två händer med plasthandskar på
Vårdpersonal kan byta handskar runt 50 gånger. Foto: Martina Holmberg/TT
Malmö

Handeksem vanligt bland vårdpersonal

Överläkare: Använd handsprit hellre än tvål
1:26 min

Var femte sjukhusanställd i södra Sverige har det senaste året haft eksem på händerna. Det visar en unik studie som yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö har gjort, skriver Sydsvenskan.

– Den viktigaste faktorn var irritationseksem, som beror på att man får ofta och för mycket av ämnen som kan irritera huden. Det kan vara tvål och vatten, och bara att vara instängd i handskar kan göra att man får ett irritationseksem, säger Ann Pontén, överläkare och docent vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Vårdpersonal på alla sjukhus i Södra sjukvårdsregionen har fått svara på frågor om handeksem, och resultatet visar alltså att ungefär 20 procent haft besvär det senaste året. Risken för eksem ökar ju oftare tvål används, och ju längre tid gummihandskarna är på. Däremot påverkar inte handsprit.

– Man ska använda handsprit hellre än tvål, när det är möjligt. Tvål ska man använda när man har synlig smuts eller efter kontakt med kroppsvätskor, säger Ann Pontén.

I studien har också innehållet i engångshandskarna analyserats för att få kunskap om vilka kemikalier som skulle kunna ge upphov till kontaktallergi.

Enligt Ann Pontén ska självklart hygienregler följas, men hennes önskan är att vården även skulle ta vara på den kunskap som nu finns.

– Parallellt med att man får lära sig om hygienkrav borde man också få lära sig hur man ska sköta händerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".