Berätta i ord och bild heter den här Kulturverkstaden.
1 av 2
Berätta i ord och bild heter den här Kulturverkstaden. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
I dag målar gruppen självporträtt.
2 av 2
I dag målar gruppen självporträtt. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Gustaf Fröding förenar dem

Jafar: Nu skriver jag svensk poesi
4:37 min

Det lär vara en av Sveriges största satsningar på kultur som integrationsform. Kulturverkstäderna på Österlen är regelbundna träffar på åtta olika orter där människor med olika bakgrund förenas genom allt från skulpturer till Gustav Fröding.

Varje torsdag samlas en brokig skara människor på Konstmuseet i Ystad för att genom penslar, ord och en tolk lära sig mer om varandra.

Träffen i Ystad som kallas "Berätta i ord och bild" är en del av integrationsprojektet "Kulturverkstäder på Österlen" som nu pågår på åtta olika orter på Österlen i ett knappt år framåt.

Vi hälsade på en torsdag i verkstaden i Ystad och blev välkomnade med Gustaf Fröding i tolkning av deltagarna Anna-Stina och Ali. Inspirerade av Frödings Gråbergssång "Stå - grå- stå .." etc. så läser de tillsammans:

- Gräs, vit, brun, mätta, lugna, stååår ...

Verkstadsledare är Ingrid Astbo och Marianne Selander. Ingrid en före detta bildlärare och så hennes förra kollega svenskläraren Marianne.

- Som svensklärare försöker jag ju få in ord och då tänkte jag på Fröding. Genom det arbetet kan man förklara så att alla förstår.

Postkodlotteriets kulturstiftelse är största finansiär men även de tre Österlenkommunerna och andra privata aktörer finansierar projektet. Det kommer bli totalt 24 träffar för det här gänget. Efter varje träff skriver verkstadsledarna veckorapport och reflekterar över vad som uppnåtts.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".