Ett hus gryningspyromanen satte eld på. Foto Johan Nilsson/ TT Bild
1 av 5
Ett hus gryningspyromanen satte eld på. Foto Johan Nilsson/ TT Bild
Simrishamn.
2 av 5
Markus Jonasson i Simrishamn minns morgonen när det brann fyra gånger på två timmar. Foto: Odd Clausen.
Hammenhög.
3 av 5
För många i Hammenhög är mordbranden mot kyrkan ett traumatiskt minne. Foto: Odd Clausen.
Ystad.
4 av 5
Här greps gryningspyromanen i december 2010 och dömdes sedan till åtta års fängelse. Foto: Odd Clausen.
Mordbrand.
5 av 5
Gryningspyromanens sista mordbrand. Foto: Odd Clausen.
Eftermiddagen med Jenny Sandgren

Gryningspyromanen skildras i ny bok

"Han ville hämnas på samhället"
16 min

Det har snart gått sex år sedan den senaste branden, men mannen som kallades Gryningspyromanen, och de många bränder som han misstänktes för är långt ifrån bortglömda. Nu kommer boken om mannen.

– Jag ville ta reda på vad som skapat hans vilja till hämnd mot samhället och vad rättsväsendet gjorde för fel, säger författaren David Wiklund.

Vad är det för svar du har fått?

– Jag visste att det var en tuff uppväxt, men nu fick jag veta vad som egentligen hände under uppväxten. Jag har träffat hans bror och pratat med honom i flera timmar.

Vad berättar brodern?

– Han jämför med historien i Pojken som kallades Det, och han menade att det var mordförsök på två små barn.

Kan man koppla ihop det som sedan händer med vad han var med som barn?

– Ja, det kan man göra. Dels handlar det om att han vill hämnas på samhället, för att han känner sig sviken. Dels har han haft det tufft i hemmet men också haft det svårt i skolan ,där han blivit mobbad enligt brodern. Han berättar om första mötet med polisen, när Gryningspyromanen ska ha varit 13 år. Brodern ska då också ha varit med, och de ska båda ha blivit misshandlade av polisen. Det handlar också om första mötet med socialtjänsten, som inte trodde på barnens berättelser om övergrepp. 

Du skriver i boken att han egentligen inte är pyroman utan mordbrännare, vad är skillnaden?

– Väldigt få uppfyller definitionen av pyroman, men en person som Gryningspyromanen som förstår sina handlingar och som inte drivs av elden i sig - han kan inte kallas pyroman.

Han är inte dömd för mer än tre bränder, men han har varit misstänkt för över hundra. Varför har bränderna varit så svåra att utreda för polisen?

– Dels saknas ju utbildning hos polisen. Man behöver vara duktig på brand och bränder, och på el. Jag tror det finns en rädsla inom polisen att ta in och anställa folk med andra kompetenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".