Hästveda vårdcentral
Hästveda vårdcentral Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Ingen läkare till Hästveda

Divisionschef: Söker inte aktivt efter läkare till Hästveda
1:52 min

Hästvedaborna kan inte räkna med att få en läkare till sin vårdcentral. Istället väljer Region Skåne att satsa på e-hälsa och projektet med ett virtuellt läkarrum.

I flera år har Hästveda intresseförening kämpat för att få tillbaka en läkare på ortens vårdcentral. Så sent som igår hade man möte med ansvariga politiker om just detta. Men Hästvedaborna kan inte räkna med att få någon läkare till sin vårdcentral just nu. Den främsta anledningen till det är läkarbrist. 

– Ja, ursprunget var det, absolut. Det är läkarbrist. Vi har väldigt svårt att rekrytera läkare generellt, säger Karin Melander som är divisionschef för Primärvården i Skånevård Kryh.

Så om någon läkare hade velat jobba i Hästveda så hade det funnits en läkare på vårdcentralen där?

– Just nu har vi dragit igång den virtuella vårdcentralen så det är det som är vår ansats just nu och vi vill ju fullfölja det projektet.

Så ni söker inte aktivt efter en läkare just nu?

– Nej, det gör vi inte.

Efter att den tidigare läkaren gått i pension har Hästvedaborna varit hänvisade till Hässleholm för sina läkarbesök. Vårdcentralen i Hästveda är numera endast en distriktssköterskemottagning. Men i våras invigdes Skånes första virtuella läkarrum i just Hästveda. Det innebär att du, efter bokad tid, kan få möta en av läkarna från vårdcentralen i Hässleholm via en dator. Detta såg Hästvedas intresseförening som ett steg i rätt riktning, men förhoppningen om att få tillbaka en läkare, som är fysiskt på plats i Hästveda, kvarstår.

– Vi utgår ifrån att vi från ansvarigt politiskt håll har fått löften som är garantier för att den här frågan ska ordnas upp för Hästveda, dvs att vi ska få tillbaka läkarservice i Hästveda, säger Alf Månsson, ordförande i intresseföreningen.

Men någon fysisk läkare i Hästveda verkar avlägset och är inget Hästvedaborna ska hoppas på.

– Nej, vår intention just nu är att vi ska få medborgarna i Hästveda att vilja besöka vår e-vårdcentral och se möjligheterna med det, säger divisionschef Karin Melander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".