Kertsin Truedsson, Broby
1 av 3
Kertsin Truedsson har själv jobbat på Göingeskolan men tycker inte att ungdomar är stökigare nuförtuiden. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Området i Broby som ordningsvakterna har tillstånd att patrullera.
2 av 3
Området i Broby som ordningsvakterna har tillstånd att patrullera. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Kommunpolis Rolf Paimensalo framför polishuset i Broby.
3 av 3
Kommunpolis Rolf Paimensalo framför polishuset i Broby. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Ordningsvakter kan patrullera i Broby

Brobybo: Om andra känner sig otrygga kan det vara okej
1:19 min

Östra Göinge kommun har fått tillåtelse att låta ordningsvakter patrullera i centrala Broby vid behov. Otrygga invånare sägs vara orsaken.

 – Vi har haft bus, skadegörelse, människor som varit förfölja, unga tjejer som upplevt otrygghet, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).

 Vad kan det kosta att kalla in en ordningsvakt en fredagskväll i Broby?

– Jag har ingen aning om kostnader för detta utan vi har sökt ett tillstånd och vi har fått ett tillstånd om vi kommer använda det får framtiden utvisa. Jag själv vill ju absolut inte att det ska användas men om vi ser att vi har bus och stök i byn så kommer vi att använda det.

Polisen har andra prioriteringar

Tillståndet gäller endast vissa delar av centrala Broby. Särskilt Göingeskolan ska ha varit särskilt drabbad av skadegörelse nu i höst.

Kommunpolis Rolf Paimensalo säger att de inte har möjlighet att rycka ut på ordningsstörningar när polisstationen inte är bemannad. Han har inte någon polisiär information som tyder på att otryggheten har ökat i Broby men han välkomnar ändå initiativet.

Ordningsvakter är ett komplement för oss poliser, de får ju inte ersätta oss. Men för att få hjälp att lite snabbare kunna upprätta allmän så ordning är de bra.

Av de Brobybor jag pratar med är det ingen om själv känner sig otrygg på stan men de säger att de kan förstå om andra gör det. Kerstin Truedsson upplever inte att det skulle vara mer stök nuförtiden men har samtidigt inget emot att hennes skattepengar bekostar ordningsvakter.

– För min egen del känner jag mig inte orolig men om andra människor känner sig otrygga och man tycker att det är prioriterat just nu så tycker jag att det kan vara okej, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".