Smycken, jordbruksmaskiner och bilar är en del av lösöret som går ut på nätauktioner hos Kronofogden.
1 av 2
Smycken, jordbruksmaskiner och bilar är en del av lösöret som går ut på nätauktioner hos Kronofogden. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Det finns en hel del smycken bland det lösöre som auktioneras ut hos Kronofogden.
2 av 2
Det finns en hel del smycken bland det lösöre som auktioneras ut hos Kronofogden. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Kronofogden säljer allt mer på nätet

Projektledare: Vi får bättre pris och når kunder över hela landet
1:12 min

Skuldsatta skåningar kan få mer betalt för saker de måste sälja när Kronofogdemyndigheten framöver säljer allt lösöre genom nätauktioner.

På Kronofogdemyndighetens nätauktion kan man just nu handla allt från smycken till hästar och en bärrem för surfingbräda. Bilar och jordbruksmaskiner är också vanliga objekt, och just nu till och med ett vindkraftverk som säljs via anbudsförfarande från Luleå. Och allt mer av lösöret som Kronofogdemyndigheten säljer för att ta människor ur ekonomisk skuld säljs numera på webben.

- Vi upplever att vi får bättre priser när vi säljer genom nätauktioner,

Sedan en lagändring i oktober 2014 är det möjligt för Kronofogdemyndigheten att sälja lösöre genom auktioner på nätet. Sedan en tid tillbaka har man provat sig fram genom att auktionera ut mer och mer saker och vid årsskiftet gör man en omstart och kommer i princip att sälja allt lösöre via nätauktioner.

- Vi kommer att sälja allt lösöre via nätet, men vi har inte rätt att sälja fastigheter på samma sätt,

Anledningen till att Kronofogden upplever att priserna blir högre på lösöret som säljs är bland annat att man når en större publik. Tidigare har auktionerna nått en lokal publik, med nätauktionerna når den skuldsatta skåningens grejor intresserade köpare i hela Sverige.

- Vi når slutanvändarna på ett annat sätt också. Tidigare har det varit mycket mellanhänder, att de som handlat av oss har gjort det för att sälja vidare och kunna göra en vinst på det, förklarar Martin Göthman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".