C4 Shopping i Kristianstad.
1 av 2
C4 Shopping i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Niclas Andrén, Ekonomihögskolan i Lund.
2 av 2
Niclas Andrén, Ekonomihögskolan i Lund. Foto: Lunds universitet

Ekonomiforskaren kommenterar miljardaffären

Experten Niclas Andrén: En finansiellt starkare aktör bakom
0:53 min

På fredagen stod det klart att bygget av ett nytt köpcentrum i Kristianstad går under klubban. Niclas Andrén, på Ekonomihögskolan i Lund, kommenterar.

Tidigare i dag blev det klart att det blivande köpcentret C4 Shopping i Kristianstad går under klubban för 1,325 miljarder kronor.

Bygget kommer ingå i holländska köparen Eurocommercials portfölj av anläggningar, tillsammans med bland annat Grand Samarkand i Växjö och Eurostop i Halmstad.

Niclas Andrén, lektor vid företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet, kommenterar affären och menar att ägarbytet inte gör någon större skillnad för köpcentrets blivande konsumenter.

– Det tvivlar jag på. Jag tror inte att det har någon som helst betydelse. Jag tror inte att man ser ägaren bakom så det tror jag inte spelar någon som helst roll.

Spelar det någon roll för den lokala eller regionala ekonomin att det är en internationell investerare?

– Möjligen skulle jag kunna tänka mig att det finns fördelar i och med att du har en aktör med förhoppningsvis starkare kapital bakom sig. En mer köpstark aktör som har förmåga att faktiskt driva vidare köpcentret. Man skulle kunna spekulera i nackdelar i termer av att det skulle kunna vara en aktör som är inne för att äga en kort period och sedan sälja vidare. Men med tanke på att Eurocommercial har som affärsidé att driva en portfölj av köpcentra så tror jag inte på det. Utan jag tror snarare på att det är fördelaktigt att få en finansiellt starkare aktör bakom, säger Niclas Andrén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".