Påven Franciskus lockade en miljon till möte under världsungdomsdagarna i Krakow i Polen sommaren 2016. Foto: Gregorio Borgia/TT.
Påvens besök i polska Krakow. Foto: Gregorio Borgia/TT.
Lund/Malmö

Svårt att spå antalet gäster under påvens besök

"100 till 300 bussar från olika katolska församlingar"
1:32 min

Tusentals katoliker kommer med bussar från hela Sverige till Lund och Malmö på måndag för att träffa påven Franciskus. Dessutom väntas många gäster från våra nordiska grannländer.

Men exakt hur många besökare det blir är svårt att förutspå.

På måndag landar påven på svensk mark och på den katolska församlingen S:t Thomas i Lund, som är värd för Sveriges katoliker under besöket, försöker man spå hur många det är som kommer.

– Vi räknar med 100 till 300 bussar från olika katolska församlingar. Det kommer också många katoliker från bland annat Danmark, säger kyrkoherde Johan Lindén.

De senaste sex månader har han planerat påvens besök med Trafikverket, Skånetrafiken och Malmö stad. En av dem känsliga frågor, som har krävt planering har varit trafikläget under påvens besök.

– Vi vill naturligtvis undvika trafikkaos med personbilar som parkeras på alla möjliga och omöjliga platser, säger Johan Lindén.

Flest besökare blir det under Påvens stora mässa på Swedbank stadion i Malmö på tisdagen.

– Det kommer att finnas möjligheter att parkera på Svågertorps parkeringsplats vid stationen. Därifrån kommer det att finnas busspendel som avgår varje kvart på tisdagen mellan 06.00 fram till 08.45 och därefter börjar pendeln efter mässan, säger Johan Lindén.

Kommer ni ha informationspersonal på plats?

– På Swedbank stadion kommer vi att ha gott om volontärer ifrån katolska kyrkan. Polisens volontärer kommer att finnas till hands, ute på Svågertorps stations kommer det att finnas personal som kan hänvisa, likaså på Malmö central och station Triangeln, säger Johan Lindén.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".