Såväl Mallbacken, Kristianstad och Umeå får kämpa vidare i den sista omgången.
Såväl Mallbacken, Kristianstad och Umeå får kämpa vidare i den sista omgången. Foto: TT

Jättedrama i damallsvenskan – Kristianstad riskerar åka ur

Referat: Galna slutminuter mellan Kvarnsveden och Kristianstad
2:56 min

KDFF lyckades inte säkra kontraktet under söndagen och inför den näst sista omgången slåss 3 lag om en plats i nästa års serie.
– Det är inte över förrän den tjocka damen sjunger, säger Kristianstads Mia Carlsson.

Spänningen i den damallsvenskan bottenstriden i damallsvenskan slår det mesta.

I dag kunde Kristianstad ha säkrat kontraktet, vid seger borta mot Kvarnsveden. Samtidigt kunde det forna storlaget Umeå, som vunnit Uefa Women's Cup (nuvarande Champions League) två gånger samt allsvenskan sju gånger, åka ur serien.

Men inget av det inträffade. Därmed lever dramatiken i allra högsta grad vidare in i slutomgången, då de båda lagen slåss med Mallbacken om det sista kontraktet till nästa säsongs damallsvenska.

Dagens matcher levde i allra högsta grad upp till bottenstridens stämning, såväl i Umeå som i Kvarnsveden.

I Umeå var det under större delen av matchen hård press mot Jennifer Falk i Göteborgs mål. Laget skapade mängder av chanser, genom såväl Jenny Hjolman som Lina Hurtig och Hanna Folkesson. 

Men allra närmast var Lisa Lantz, som fick förtroendet att i den 75:e minuten kliva fram på den straff som Lina Hurtig hade ordnat då hon blev nedriven av Filippa Curmark. Men straffen räddades av den storspelande Falk i Göteborgs-målet, och matchen slutade 0–0.

– Det är bara att gilla läget. Det är som det är. Jag tycker ändå att vi går ut och levererar riktigt bra fotboll, säger Lantz till Radiosporten, och förklarar att det var en hel del nerver vid straffsituationen:

– Jag är väldigt besviken. Jag älskar de där lägena, men nu hade jag inte nerverna på plats den här gången. Jag får ta nästa och sätta den på lördag i stället.

Även i Kvarnsveden var det som nämnt stor dramatik, framför allt i slutet av matchen.

I den 87:e minuten blev Sif Atladottir frilägesutvisad, och sex minuter senare gjorde Tabitha Chawinga det som såg ut att bli matchavgörande 2–1. Men två minuter senare, med bara sekunder kvar att spela, gjorde Mia Carlsson sitt andra mål för dagen och tog en poäng till sitt Kristianstad. Matchen slutade 2-2.

– När de gör 2–1 så, ja... Det var jättetungt för vi vet var vi står och vad vi spelar för denna säsongen: Att hålla oss kvar i den högsta ligan. Men det är inte slut föränn den tjocka damen sjunger, säger Carlsson med ett skratt. 

– Min enda tanke när jag får huvudet på bollen är att jag hoppas att bara få in den framför mål för att någon kanske kan toucha den. Sen var det så bra att den gick över (målvakten) till och med...

I den allra sista omgången, nästa lördag, möts just Kristianstad och Umeå. 

Mallbacken, som förlorade med 0–6 mot Linköping, ställs mot Rosengård. 

För Kristianstad räcker det då med en poäng för att få förnyat kontrakt, medan Mallbacken och Umeå behöver vinna sina matcher.

– Det är en konstig känsla. Vi ville ha tre poäng. Nu blev det en. Vi får se hur långt det räcker inför sista, säger Mia Carlsson.

– Denna veckan kommer bli otroligt viktig, i hur vi förbereder oss och hur vi pratar om den sista matchen. 

Lisa Lantz säger så här inför ödesveckan:

– Alla vi i det här laget gillar att spela fotboll, och det här ingår i det. Det handlar bara om att ladda om, helt enket. Att gå ihop och gå tillsammans och bara ge, säger hon, och fortsätter:

– Vi får bara ge, ge, ge. Det finns inget ta nu. Det är bara ge, all energi och kraft till varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".