Påven Franciskus, Antje Jackelén, Anders Arborelius
1 av 3
Påven Franciskus, Antje Jackelén och Anders Arborelius Foto: Henrik Montgomery /Emil Langvad/TT/Sveriges Radio

Stort intresse inför unik gudstjänst

Ärkebiskopen: Vi hoppas sprida ringar av hopp
1:38 min

Måndagens gudstjänst i Lund med påve Franciskus blir unik. Aldrig tidigare har den katolska kyrkan på detta sätt högtidlighållit reformationen.

Samtidigt som många katoliker i Sverige gläds åt att påve Franciskus kommer hit, ställer sig en del frågande till att det sker just för att högtidlighålla minnet av reformationen, som splittrade kyrkan. 

– Jag skulle inte säga att det är kontroversiellt, men jag kan förstå att för vissa är det oförståeligt, eftersom de själva i Sverige har upplevt att de som katoliker inte har blivit förstådda, säger Anders Arborelius, biskop i den katolska kyrkans stift i Stockholm.

Tillsammans med ärkebiskop Antje Jackelén från Svenska kyrkan mötte han journalister i kväll, inför påvebesöket imorgon.

Det är flera hundra journalister som har kommit till Skåne för att bevaka gudstjänsten som arrangeras gemensamt av Lutherska världsförbundet och Vatikanen. Att Vatikanen på detta sätt delar ansvaret med någon annan för en gudstjänst har aldrig hänt tidigare.  

Gudstjänsten hålls efter 50 år av dialog mellan kyrkofamiljerna, där man nu är ense om mycket, men fortfarande oense i flera frågor. Det gäller till exempel synen på nattvarden och påvens ställning.

Vad som konkret kan förändras i relationerna efter denna unika manifestation i Lund är svårt att säga, tycker ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det som vi hoppas på, är att både den gemensamma gudstjänsten i domkyrkan och det överlappande programmet på arenan i Malmö sprider ringar av hopp, inte bara i vårt land utan också globalt, för det är ju ändå en global händelse det här handlar om, säger Antje Jackelén. 

Säkerhetsarbetet inför påvens besök är omfattande. Under hela dagen har avspärrningar satts upp runt parken Lundagård, där domkyrkan ligger och poliser med automatvapen bevakar. I morgon kommer biltrafik att vara förbjuden i centrala Lund. Allmänheten kan följa gudstjänsten via sändningar i P1 i Sveriges Radio och i Sveriges Television. 

I Lund kommer den även att visas på storbildsskärm på Stortorget. På Malmö arena hålls samtidigt ett stort evenemang där närmare 10 000 personer kommer att följa gudstjänsten. Dit kommer även påve Franciskus och ledningen Lutherska världsförbundet när gudstjänsten i Lund är över. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".