Två unga killar bredvid varandra utomhus framför ett träd.
1 av 2
Ali Haider och Abbas Razai som bor på asylboendet i Hemmeslöv. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En man sitter vid ett skrivbord.
2 av 2
Magnus Falk, platschef på asylboendet i Hemmeslöv. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Båstad

Personalen kan stå utan jobb om två veckor

Platschefen: Det är frustrerande att inte veta
3:59 min

På asylboendet i Hemmeslöv utanför Båstad är framtid ett frågetecken. Det här skapar oro hos boende och personal. Det menar de anställda som varslades för snart en månad sedan.

Det är Bert Karlssons bolag Jokario AB som driver boendet. För några veckor sedan berättade företaget om läget för sin personal.

Magnus Falk, som är platschef på asylboendet i Hemmeslöv säger att han inte vet om hans personal har jobb om 14 dagar, det är nämligen så kontraktet ser ut med Migrationsverket.

– Det här är jobbigt för alla. Det är jobbigt för de boende som inte vet om stället kommer att finnas kvar, och det är jobbigt för personalen som inte vet om de kommer att få ha kvar sina jobb, säger han.

 Frustrationen är stor hos personalenen som inte kan planera sin framtid längre än två veckor fram. Boendet i Hemmeslöv där det bor över 200 personer är ett av 40 boenden som bolaget Jokario AB driver och som kommer att läggas ner. När det kommer att ske är det alltså ingen som vet.

I Hemmeslöv är det cirka 17 personer som snart kan stå utan arbete. Bert Karlsson som driver bolaget säger till oss per telefon att han inte vill lägga ner, men menar att det är en nödvändig konsekvens av den nya politiken där staten har för avsikt att lägga över ansvaret på kommunerna. Han är därför förvånad över att kommunerna inte reagerat mer.

– Jag tycker att kommunerna måste agera. De har inte förstått det här riktigt, att det är de som kommer att få ta över ansvaret. De kommer att förstå det först när det är försent. Det var därför jag gick ut och berättade om det här varslet. Det här är det största varslet som någonsin gjorts. Det här handlar inte bara om mina femhundra, utan det är egentligen frågan om tiotusen personer. Det finns flera tusen bara inom Migrationsverket, säger han.

Situationen är minst lika jobbig för de boende som ute i samhället får frågor om anläggningen ska läggas ner, enligt Magnus Falk.

– De kommer frustrerade och oroliga till oss på kontoret och frågar. Den lilla trygghet de har här rycks undan när de får höra att det snart ska stängas, och att de ska flyttas till en annan anläggning. Det här är jobbigt för dem, säger han.

Ali Haider från Syrien, är en av dem som bor på asylboendet. Han har efter ett år här etablerat sig i det lilla samhället och har till och med fått en praktikplats på en skola, något han är stolt över. Ali säger att en flytt skulle bli som att få börja om på nytt igen. Han berättar att den osäkra framtiden för asylboendet blivit ett allt vanligare samtalsämne hos dem han umgås med på boendet.

– Att det kanske ska stängas är det vi pratar mest om. Om vi får flytta kommer vi att sakna alla personer här. Skulle vi få flytta nu skulle det kännas tråkigt och jobbigt, säger Ali Haider.

Abbas Razai från Afghanistan håller med om att det är oroande att inte veta vad som kommer att hända, och förklarar att många känner sig stressade av situationen.

– Det skulle vara svårt att tvingas byta skola. Här är lärarna väldigt snälla. Familjerna här pratar dagligen om vad som kommer att hända om de stänger boendet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".