Elida Gashi, receptarie på apoteket.
Elida Gashi, receptarie på apoteket. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Inga botemedel mot höstens förkylning

Elida Gashi: Kunderna går direkt till förkylningshyllan
1:12 min

Sjuksäsongen är här med täppta näsor, halsont och sjukskrivningar men någon influensa är det inte frågan om.

Elida Gashi på apoteket i Kristianstad har märkt att nässprayen får ett uppsving i takt med att hösten kommer.

 – Kunderna går direkt till förkylningshyllan. De har framförallt ont i halsen, är täppta i nästan och har besvär med hosta. Förkylning orsakas av virus så det är ingenting som går att bota men man kan lindra symptomen och vänta på att det går över.

En som gick raka vägen till förkylningshyllan idag var Fredrik Sörensen från Kristianstad.

Det blev Ipren, Alvedon, nässpray och någon slags hostmedicin. Så fort man rör sig ute märker man att de flesta är mer eller mindre förkylda.

Men den som är orolig över att en svår hösthosta är ett tecken på influensa kan härmed få lugnande besked. Eva Gustafsson, smittskyddsläkare på Region Skåne, säger årets influensa ännu inte kommit till Sverige. Hon medger att en vanlig förkylning kan vara nog så jobbig men det går att skydda sig.

– Den som är sjuk ska se till att inte hosta och nysa i händerna för då sprids smittan lättare. Nys i armvecken och tvätta händerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".