Djurättsalliansens tysta manifestation utanför Scan i kristianstad.
1 av 2
Djurättsalliansens tysta manifestation utanför Scan i Kristianstad. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio.
Malin Gustafsson från Djurättssalliansen.
2 av 2
Malin Gustafsson från Djurättssalliansen. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio.

Manifestation mot slakt i Kristianstad

Malin Gustafsson: Tänkande individer dödas på löpande band
1:06 min

Djurrättsalliansen höll en manifestation utanför Scans slakteri i Kristianstad men företaget menar att djuren har det bra.

– I Sverige dödas över hundra miljoner djur varje år för att bli mat. Det är tänkande, kännande individer som vi dödar på löpande band. Vi står utanför ett av Sveriges största slakterier där det just nu dödas djur, säger Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen är en ideell organisation som förespråkar en helt djurfri livsmedelsindustri. De har tidigare uppmärksammats för att olovligen ha tagit sig in på grisgårdar för att dokumentera djurhållningen. Att Sverige ofta framhålls för sin goda djurhållning ger de inte mycket för.

Att det är sämre någon annanstans betyder inte att det är bra här utan vi måste titta på hur vi behandlar djuren här i Sverige.

Trots att kött- och mejeriprodukter är så väletablerade så tror inte Malin Gustafsson att deras veganska mål är omöjliga att uppnå. 

– Givetvis har var och en ett ansvar men det är absolut en politisk fråga. Jag tycker inte att det är en privat sak vad vi lägger på tallriken eftersom det innebär död för någon annan. Vi måste ta ett gemensamt ansvar och jag kommer aldrig tappa hoppet om att en sådan värld är möjlig, säger hon.

HK Scan som driver slakteriet i Kristianstad menar att det som sker därinne inte är något djurplågeri.

Jag respekterar de som inte vill äta kött men vissa vill göra det så jag tycker att det är ett eget ställningstagande. Det viktiga är att vi som producerar produkterna gör det på bästa möjliga sätt.

Men hur har djuren det?

– Jag vill hävda att de har det bra. Vi jobbar långsiktigt med att göra det bättre för dem. Vi jobbar ute på gårdarna, med transporterna och hur de har det när de kommer till anläggnigen här i Kristianstad, säger Sara Hof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".