Elisabeth Olhager är chef för barnkirurgi och neonatal på Skånes universitetssjukhus. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Elisabeth Olhager. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.

Neonatal i Lund måste byggas om - igen

Chef: Det är bråttom
3:40 min

Neonatalavdelningarna för för tidigt födda barn i Lund behöver byggas om på nytt. Trängsel gör att problemen med spridning av multiresistenta bakterier fortsätter.

Inspektionen för vård och omsorg har nu beslutat att inleda tillsyn. En ombyggnad behöver ske snabbt, säger Elisabeth Olhager som är verksamhetschef för barnkirurgi och neonatal på Skånes universitetssjukhus.

– Det här är bråttom. Jag tycker att det ska göras omedelbart, för det finns inga ursäkter för att hålla på på det här sättet.

Hade det varit inom vuxensjukvården i någon känslig verksamhet så hade sannolikt ombyggnationen skett för ganska länge sedan.

Sedan 2008 har neonatal i Lund haft återkommande problem med spridning av multiresistenta bakterier som hudbakterien MRSA och tarmbakterierna ESBL och serratia.

Samtidigt som förekomsten av bakterierna i samhället ökat kraftigt har vården blivit bättre på att upptäcka smittan snabbt och begränsa spridningen. Men enligt Elisabeth Olhager är bakterierna alltid en risk för barnen.

– Risken är att barnen får en infektion. Barn som är för tidigt födda har ett väldigt omoget immunförsvar, så de riskerar att bli svårt sjuka och få blodförgiftning av de här bakterierna som du och jag inte blir sjuka av, säger hon.

Trånga vårdutrymmen med liten yta runt kuvöserna och runt varje barn ökar risken för smittspridning, när föräldrar och personal rör sig på avdelningarna.

2013 byggdes delar av lokalerna om, så att det i stället för tre kuvöser i ett rum blev två. Men smittspridningen upphörde inte, och fortfarande vårdas barnen för tätt och enkelrummen är för få.

Nu planeras en ny ombyggnad, och ett förslag på hur nuvarande lokaler skulle kunna byggas om till 22 enkelrum med egna duschar och toaletter har presenterats för SUS sjukvårdsnämnd. Kostnaden skulle bli runt 30 miljoner kronor.

– Planen är okej men inte helt optimal för en modern neonatalavdelning och neonatal intensivvårdsavdelning, där man också behöver utrymme för föräldrarna, säger Elisabeth Olhager.

Det finns också problem med enkelrum, eftersom det kräver betydligt mer personal för att övervaka barnen, och sjukvården har svårt att rekrytera specialistsjuksköterskor. Nu håller verksamheten på att omarbeta byggförslaget för att till exempel bygga ihop rummen två och två med en dörr emellan, säger Elisabeth Olhager.

– Det är en balansgång. För vi vill ta emot de barn som verkligen behöver komma hit, men vi vill inte ha smittspridningar. Och vi måste ha tillräckligt med personal så att vi kan ta emot de barn som behöver vård, säger hon.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ser allvarligt på problemen med smittspridning på neonatal i Lund och har under åren gjort flera inspektioner på avdelningarna och även haft ett tillsynsärende - alltså en specialgranskning - mellan 2010 och 2012. Hittills i år har verksamheten i Lund anmält tre fall av smittspridning till IVO.

- Nu var de här på inspektion igen den 11 oktober med anledning av smittspridningarna, och efter det har de öppnat ett tillsynsärende igen, fortsätter Elisabeth Olhager.

Att man gör det på en verksamhet är väldigt allvarligt.

Så är det också ett tecken på att det brådskar att skapa bättre vårdmiljö?

– Ja, det är det verkligen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".