Armina Caldarar. Foto: Glenn Möllergren
1 av 2
Armina Caldarar tillverkar och säljer smycken utanför Lidl i Kristianstad. Hon hoppas kunna ta hit sina barn och ge dem en bättre framtid än vad de har i Rumänien. Foto: Glenn Möllergren.
Armina Caldarar. Foto: Glenn Möllergren
2 av 2
Armina Caldarars smycken. Foto: Glenn Möllergren.

Fattigmigranter vill skapa en framtid i Sverige

Armina Caldarar: Jag önskar vi kunde hitta en bättre bostad
4:17 min

Ingen av de fattigmigranter som finns i östra Skåne har några planer på att återvända till Rumänien. Många försöker istället hitta sätt att överleva här.

Flera av de fattigmigranter som finns i östra Skåne vill ordna så att barnen kan komma till Sverige. För i Rumänien ser de ingen framtid. En av dem som känner så är Armina Caldarar, som tillverkar och säljer armband utanför Lidl i Kristianstad.

- Nej, mina barn har definitivt ingen chans att få ett normalt liv i Rumänien. Jag förklarar för dem hur viktigt det är att de lär sig främmande språk så att de ska kunna få utbildning och jobb i något annat land, säger Armina Caldarar.

Själv har hon inte någon utbildning alls förutom den som hennes föräldrar gav henne och det är konsten att tillverka tegelsten på hantverksmässigt sätt. Den kunskapen har hon ingen användning av varken i Rumänien eller Sverige.

När P4 Kristianstad träffade henne i våras satt hon och tiggde utanför en matbutik. Sedan dess har hon fått flera tillfälliga jobb, nu senast på en äppelodling. För en del av lönen därifrån har hon köpt in pärlor och små stenar och metallbitar som hon nu gör armband av och säljer vid entrén.
Målet är att skaffa en bättre bostad så att hon ska kunna ta hit sina två barn och ge dem ett bättre liv än vad hon själv fick.

Precis som alla de övriga fattigmigranter som P4 Kristianstad har pratat med, i alla kommuner i östra Skåne, så är hon helt inriktad på att hon inte kommer att flytta tillbaka till Rumänien.
 
- I Rumänien finns det helt enkelt ingenting av leva av. Vi har inga arbeten, det finns inget försörjningsstöd. Vi har ett barnbidrag på 80 svenska kronor per månad och det är allt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".