Amanda Corlin, länsstyrelsen.
1 av 2
"Särskilt här i Skåne märker vi intresset.", säger Amanda Corlin på länsstyrelsen. Foto: Inger Lindström/länsstyrelsen
Satsningen täcker en tredjedel av föreningens energibehov.
2 av 2
Från den 15 november kan den som lagrar solel med hjälp av batterier ansöka om upp till 50 000 kronor. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Nytt bidrag ska stärka solenergin

Amanda Corlin: Det är ett väldigt stort intresse
1:05 min

Nu införs ett nytt bidrag för att stärka solenergin ytterligare. Den som installerar batterier för att lagra solel kan ansöka om max 50 000 kronor.

Amanda Corlin tar emot ansökningar på Länsstyrelsen i Skåne. Hon lyfter fram solenergins möjligheter.

– Man kan producera sin egen miljövänliga el, säger Amanda Corlin.

Ett vanligt villatak i Sverige tar, enligt Energimyndigheten, emot cirka fem gånger mer solinstrålning än husets totala energianvändning på ett helt år. Det finns olika statsstöd för att uppmuntra utvinning av solenergi i Sverige.

Det nyaste införs den 15 november. Den som installerar batterier för att lagra solel kan ansöka om max 50 000 kronor. Amanda Corlin berättar mer.

– Det känns väldigt bra att regeringen fortsätter att satsa på solceller och på komponenter till de systemen och så vidare. Därför att det är ett väldigt stort intresse för solcellssystem. Varje år den senaste tiden har Sverige fördubblat sin solcellskapacitet. Särskilt här i Skåne märker vi intresset. Vi har väldigt mycket ansökningar om stöd, säger Amanda Corlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".