Urban Arnesson.
1 av 2
Urban Arnesson på Andra avenyn i Hässleholm. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Janolle Nilsson.
2 av 2
Janolle Nilsson. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

40 blir det nya 50 i skånska städer

Janolle Nilsson: De kör alltid för fort oavsett skyltar
1:08 min

Allt fler skånska kommuner går över till 40 km/h i städerna men i Hässleholm avvaktar politikerna med ett ta ett sådant beslut.

Bilisten Urban Arnesson har inget emot en hastighetssänkning men tycker att det kan vara lite förvirrat på vägarna.

– Det är många som kommer in i Hässleholm från andra orter som kör i fyrtio för att de tror att det är så här också. Det ställer till det lite men man får anpassa sig, säger han.

Många städer byter skyltar

Förra veckan byttes 114 stycken 50-skyltar inne i Ängelholm ut mot nya 40-skyltar. I Simrishamns kommun pågår nu ett liknande hastighetsbyte i tätorterna. I Kristianstad är 40 den nya standarden men Hässleholm är det fortfarande 50 som gäller. Luljeta Kutllofci som kör bil i Hässleholm kan se vissa fördelar med det.

– Jag tycker det är helt okej med 50 km/h. Det är inte ofta man kan köra i femtio överallt för det är mycket trafik i Hässleholm. Så det är gäller att anpassa sig, säger hon.

Hässleholm avvaktar

Trafikverket rekommenderar en 40-gräns i tätorter men det är kommunpolitikerna själva som bestämmer hastigheten på de kommunala vägarna. Trafiknämnden i Hässleholm vill vänta på riktlinjer från en regeringsutredning innan man tar ett beslut i frågan. 

Janolle Nilsson som idag cyklar i Hässleholm är inte säker på att enbart nya skyltar skulle ge effekt.

– Kanske folk saktar ner lite men de som kör för fort kör alltid för fort, oavsett vad det står på skyltarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".