ensamkommande
ensamkommande Foto: Jessica Gow/TT

Sänkta ersättningar ger kommunerna stora utmaningar

kommunernas kostnad kommer inte att täckas
1:30 min

Från den förste juli nästa år sänks kommunernas ersättning för ensamkommande flyktingbarn med mer än en fjärdedel och kommunerna befarar att de får kraftigt ökade kostnader.

Ersättningen för ensamkommande flyktingbarn sänks från 1900 kronor per dygn till 1350 kronor och när det gäller unga mellan 18 och 20 år kommer ersättningen att sänkas till 750 kronor.

Samtidigt måste kommunerna se till barnens behov och erbjuda boende som kan tillfredsställa behoven.

-Risken finns att ersättningarna inte täcker kostnaderna som kommunen har, säger Sanna Ghrieb, enhetschef för Integrationsenheten i Ängelholm.

Förutom att kommunerna får lägre ersättning ska de också planera för stödboende som är tänkt som en billigare boendeform.

- Vi håller på att ta fram underlag på hur boendena ska se ut, säger Sanna Ghrieb. Om det ska vara lägenheter eller korridorboende och om det finns i kommunen. Kanske måste vi bygga eller skaffa paviljonger.

Sanna Gieb tror att de flesta kommuner står inför samma utmaning.

-Undantaget vore om en kommun hade många lediga lägenheter, men så är det inte i Skåne och vi förutom detta ska vi också skaffa fram bostäder åt dem som blivit kommunplacerade och det kommer inte att bli lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".