Skola klassrum
Foto: Katarzyna Korza/TT.

Lönelyftet upplevs som orättvist

Lars Nilsson: Man kan uppleva att man är en sämre lärare
1:15 min

Vissa lärare får högre lön, men många menar att det blir en orättvis bedömning av vem som är särskilt skicklig. Och det skapar splittring mellan kollegor.

Genom det så kallade lärarlönelyftet delar regeringen ut tre miljarder kronor till landets lärare. Men det är inte alla som får ta del av pengarna utan rektorerna får välja vilka lärare som bedöms som ”extra kompetenta”. Men Lars Nilsson på Lärarnas riksförbund i Kristianstad menar att en selektiv löneökning skapar missnöje ute på skolorna.

Det är många som pratar om att de ska byta jobb om de inte får ett lönelyft. Det är lätt att det uppstår en känsla av orättvisa, att man inte blir sedd och att man är en sämre lärare.

I Kristianstad kommer vissa lärare få några extra tusenlappar i novemberlöningen. På så sätt vill regeringen uppmuntra särskilt erfarna lärare att stanna kvar i yrket. Lars Nilsson tycker att det är bra att regeringen agerar för att få upp lönerna men menar att det är svårt att bedöma vem som gjort sig förtjänt av ett lönelyft.

– Om man nu får ta del av det så är det en lite kluven känsla för man kan ju jobba med en kollega som gör ett likvärdigt arbete men som inte får ta del av det. Då kan man tycka att det finns ett visst godtycke i det, säger han.

Ministern svarar

Den miljöpartistiska utbildningsministern Gustav Fridolin är medveten om att missnöjet med lönelyftet är stort ute på skolorna men vill inte ska tolkas att vissa lärare är bättre än andra.

– I ett annat yrke uppfattas du inte som sämre när du är ny i yrket. När jag kommer tillbaka som lärare efter det här så vill jag gärna jobba med en mer erfaren lärare som kan ge mig råd, tips och stöd. Men då är det viktigt att det är den typen av kriterier man använder lokalt när man implementerar det, säger han.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".