Jubel i Kristianstads omklädningsrum.
1 av 4
Jubel i Kristianstads omklädningsrum. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
En lerig "sälen" gjorde laget av glädje.
2 av 4
En lerig "sälen" gjorde laget av glädje. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Planen var sjöblöt när KDFF mötte Umeå i ödesmatchen.
3 av 4
Planen var sjöblöt när KDFF mötte Umeå i ödesmatchen. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Planen var sjöblöt när KDFF mötte Umeå i ödesmatchen.
4 av 4
Planen var sjöblöt när KDFF mötte Umeå i ödesmatchen. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Jubel för KDFF som klarade kontraktet

Elisabeth Gunnarsdottir: Vi har tagit oss över alla hinder
2:42 min

Det blev en smutsig kamp mellan Kristianstad DFF och Umeå IK i Damallsvenskans sista avgörande omgång. Den regntunga planen färgade spelarna bruna men överglänstes av leendet och jublet från KDFF-spelarna som klarade kontraktet.

- Jag är chockad, sa en märkbart tagen KDFF-tränare efter slutsignalen.

Elisabeth Gunnarsdottir kunde direkt meddela att hon stannar som tränare 2017 och att hon hoppas behålla stora delar av truppen för att kunna bygga för en bättre säsong 2017. Hon känner stödet av kommunen och företag i ryggen.

Det var en match där allt stod på spel. Det lag som förlorade visste att nedflyttning och spel i Elitettan väntade. Ett öde som ingen av de två ekonomiskt tyngda föreningarna ville drabbas av.

Matchen präglades av en rent ut sagt usel plan som var så regntung att bollen var svår att få med sig överhuvudtaget på kanterna. Men KDFF började med ett mål genom pigga Ida Rebecca Guehai tidigt i första halvlek. Umeå gjorde sedan likadant i början av andra halvlek och matchen stod sen och vägde i andra halvlek. 1-1 efter 94 minuter räckte för att klara kontraktetet eftersom Mallbacken förlorade.

- Det har varit en jobbig vecka. Nu känner jag bara lättnad och glädje, säger lagkapten Alice Nilsson.

Uppladdningen var rörig för båda lagen vid deras sista träningar inför matchen. Umeå tvingas skotta sin plan ren från snö eftersom kommunen missat att ploga och KDFF-spelarna blev bortkörda från sin hemmaplan eftersom den blivit ospelbar av allt regn. Länge var det också osäkert om de skulle få spela på hemmaplan, eller behöva flytta matchen till Mjällbys hemmaplan Strandvallen, men Vilans IP klarade inspektionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".