Suada från Bosnien väntar på Migrationsverkets besked. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Suada från Bosnien väntar på Migrationsverkets besked. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio

De är fast i väntan på beslut

Suada: Det plågar mig att jag inte kan ge min son ett normalt liv
3:18 min

Migrationsverkets långa handläggningstider har varit föremål för både debatt och kritik från Justitieombudsmannen. En av tusentals som väntar på besked är Suada och hennes ettårige son i Landskrona.

– Allt jag vill ha och hoppas på är ett svar så fort som möjligt. Jag vill ha en plats som jag och min son kan kalla ett hem, säger Suada.

Hon och hennes son bor för tillfället i en sliten lägenhet som socialförvaltningen ordnat. Köket är gammalt med luckor som inte går att stänga, de nerdragna persiennerna är sönder och golvet är kallt. I vardagsrummet står en liten värmefläkt påslagen. Utan den blir det riktigt kyligt, berättar Suada.

För tillfället är det bara hon och sonen som bor i lägenheten, en annan familj flyttade nyligen ut men vilken dag som helst kan någon ny flytta in eller så kan Suada bli tvungen att flytta. Stressen och oron över framtiden påverkar sonen, berättar hon. Även om Suada själv försöker hålla masken och inte visa att hon är upprörd vet hon att han känner av det och blir orolig.

– Han är rädd, jag ser det och det plågar mig att jag inte kan ge min son ett normalt liv, säger hon.

Suada kom till Sverige från Bosnien och gifte sig med en landsman. Men äktenskapet blev inte som Suada förväntat sig och hon och barnet fick en plats på Kvinnohuset i Landskrona. En utredning om grov kvinnofridskränkning påbörjades, men lades ner av åklagare. Även en ansökan om ett kontaktförbud gjordes, men gick inte igenom.

Suada och den numera före detta maken fick delad vårdnad om barnet, vilket innebär att hon inte kan resa tillbaka till sin familj i Bosnien med sonen. Det enda som hon kan göra just nu är att vänta på att Migrationsverket handlägger hennes ärende. Just nu ligger väntetiden på 18-24 månader. Och tillvaron under denna väntan är mycket begränsad.

Suada får varken jobba eller studera. Hon kan heller inte ansöka om en förskoleplats till sonen då hon saknar ett svenskt personnummer och inte har rätt till ett tillfälligt. Hittills har hon väntat i mer än ett år och hon känner att hon är fast i en tillvaro som hon inte vill ha. Suada berättar att hon är en mycket driven person och att hon vill försörja sig själv och sin son, vidareutbilda sig och inte vara tvungen att vara beroende av de sociala myndigheterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".