Maria Malmer Stenergard (M)
Maria Malmer Stenergard (M) Foto: Malin Sturesson

"Folk väljer den minst dåliga"

Politiker: Vad man än tycker om det påverkar USA oss mycket.
1:34 min

Åhuspolitikern Maria Malmer Stenergard (M) åkte till USA för att följa valrörelsens slutspurt på nära håll.

Intresset för det amerikanska valet är stort i svensk media och bland politiker. En av de som studerat det närmare är Maria Malmer Stenergard som är moderat riksdagsledamot. 

Hon kom hem från USA i söndags, dit hon åkt tillsammans med sju andra riksdagsledamöter på en studieresa för att se hur valarbetet går till.

– Det känns som en unik möjlighet att få se valet på plats. USA spelar stor roll för Sverige, både för vår export och vår säkerhetssituation, säger hon. 

De besökte bland annat Florida och North Carolina, som båda är så kallade swingstates. Det betyder att de är stater där det väger väldigt jämnt mellan republikaner och demokrater.

– Jag pratade mycket med folk och det som framgår är att många tycker att ingen kandidat tilltalar dem. När det väljer, väljer de mest bort den de tycker är sämst, och det känns tråkigt, säger hon.

Maria Malmer Stenergard ser stora skillnader mot hur en svensk valrörelse ser ut.

– Det som förvånade mig mest var att det knappt märktes på gator och torg att det var val. Men på teve märktes det mycket, mycket reklam, en hel del analys och också politiskt färgat, beroende på vilken kanal man tittar på, säger hon.

Vad tar du med dig? Någon inspiration till nästa valrörelse?

– Jag hoppas att vi kan hitta en väg att inte följa USA, det är en tråkig att mest stå och pratar illa om den andra kandidaten i stället för att föra fram sina idéer. Det är ett hårt klimat och jag hoppas att Sverige inte utvecklas åt det hållet, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".