Mats Molt, regional chefläkare Foto: Bengt Flemark
Mats Molt, regional chefläkare Foto: Bengt Flemark/Region Skåne

Efter uppsägningarna – ingen förändring av barnsjukvården

Chefsläkare: Full bemanning gäller
2:23 min

Stängd eller halverad verksamhet har hotat barnsjukvården i Helsingborg, sedan ett stort antal sjuksköterskor sagt upp sig. Men det ska förbli full verksamhet även efter uppsägningar träder i kraft i slutet av året.

 – Det ska vara full verksamhet på alla skånska enheter som har barnverksamhet, säger Mats Molt, regional chefsläkare.

Rekrytera internt

Det är regiondirektören som har gett Mats Molt i uppdrag att säkerställa full verksamhet, säger han. 29 barnsjuksköterskor försvinner och måste ersättas. En arbetsgrupp bestående av verksamhetsledare från den skånska sjukvården presenterar i dag åtgärdsförslag för Mats Molt. Ett huvudspår är att hämta ersättare från andra verksamheter inom Region Skåne.

– Just nu, som situationen är, finns det tillfälle för de som är intresserade av att jobba med barnsjukvård. Vi ska ta hand om dem på snabbaste sätt.

Vi ska säkra upp de risker som finns med att vi förlorar så många medarbetare.

Inga lockbeten

Att så många sjuksköterskor sagt upp sig beror på missnöje med arbetstider och lönenivå. I nuläget finns det inga planer på att sockra anställningsvillkoren för att locka till sig nya medarbetare, utan Mats Molt hänvisar till pågående förhandlingar mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Vårdförbundet.

– Det är ingenting som ingår i mitt uppdrag att fundera över. Jag ska bemanna upp så att vi kan bedriva en så bra verksamhet som möjligt.

Region Skåne håller på att ta fram en kommunikationsplan för att locka medarbetare internt.

Fortsatt full verksamhet för barnsjukvården i Helsingborg är mer eller mindre ett löfte

– Jag ser inte att det finns något annat än att våra minsta, mest oskyddade och nyfödda ska ha trygga förutsättningar. Jag kommer att prioritera inom verksamheterna för att det ska bli så. Vi måste fixa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".