Varg.
Varg (Vargen på bilden är inte en av dem som nu setts i Skåne) Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Två vargar i Skåne

Nils Carlsson: Även om vargar är snabba så är de inte så snabba
3:22 min

Två vargar rör sig nu i Skåne. Avståndet mellan dem är mer än fem mil så det råder enligt länsstyrelsen ingen tvekan om att det rör sig om två stycken.

En av Länsstyrelsens inventeringskameror fångade en varg på bild vid Killeberg strax före klockan 10 på förmiddagen torsdagen den 3 november och  bara några timmar senare samma dag uppmärksammades och fotograferades en varg av flera privatpersoner i närheten av Näsum. Att det är mer än fem mil mellan vargarna gör att Länsstyrelsen i Skåne kan slå fast att det rör sig om två olika vargar.

- Det här bekräftar vad vi tidigare noterat. Vargen som under den senaste tiden observerats i gränstrakterna mot Blekinge har rört sig öppet under dagtid. Ett helt annat beteende än den andra vargen som är mycket skyggare, säger Nils Carlsson som är rovdjursexpert på Länsstyrelsen i Skåne.

Ska fårägare vara oroliga nu då?

- Som fårägare är det bra att tänka på att varg har vi här till och från. Det är bra att se över sina stängsel helt enkelt, säger Nils Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".