Joel Eriksson framför sin Rookie-glob.
1 av 3
Joel Eriksson framför sin Rookie-glob i finrummet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
18-årige Joel Eriksson har redan vunnit många priser.
2 av 3
18-årige Joel Eriksson har redan vunnit många priser. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Joel Eriksson, som ligger först i startfältet
3 av 3
Joel Eriksson, som ligger först i startfältet . Foto: Privat

18-årige Joel kör mot Formel 1

Joel: Jag brukar vara rätt kylig
4:15 min

Debutsäsongen i Formel 3 slutade med en succéartad rookietitel för Tomelillakillen Joel Eriksson. Nu väntar VM och hemmet i Tomelilla kan snart glittra ännu starkare.

Hemma hos familjen Eriksson i Tomelilla är två hela rum redan överfulla med pokaler och priser. Därför står priser nu också i finrummet. Bland annat en djupblå jordglob som är beviset på att man är årets rookie, alltså bästa nykomling, i racingserien Formel 3.

- Det känns fantastiskt, över förväntan, säger Joel.

Han fick dessutom 100 000 euro i prispengar - pengar han stoppar rakt in i sin vidare satsning. Målet, precis som för alla andra i racingvärlden, är så klart Formel 1. Vägen dit är snårig, smal och pengastinn. Men en möjlighet är att klättra via racingklassen DTM - en tysk serie.

Under säsongen i Formel 3 blev Joel Eriksson reserv i BMW:s DTM-stall. I december väntar ett rookie-test för BMW där en bra prestation kan leda till en plats i DTM-serien nästa år.

- Jag brukar kunna hålla mig rätt kall och inte stressa upp mig. Det har jag haft stor nytta av den här säsongen.

Joels rum är fullt, och jag menar verkligen fullt sånär som på en stig fram till sängen, av halvmeterhöga pokaler och andra priser. I källaren har storebror Jimmy Eriksson som nu kör Formel 2, nivån precis över Joel, ett likadant rum. Systern Frida håller på med drillning på hösta internationella nivå.

En del av framgångsreceptet bjuder mamma Monica på när vi hälsade på hemma i villan i Tomelilla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".