Marianne Klittvall som har svårt att gå och Bengt Silfverstrand, ordförande DHR Skåne är kritiska till att Båstads nya station är så dåligt anpassad till människor som har svårt att ta sig fram. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Marianne Klittvall och Bengt Silfverstrand kritiserar Båstads nya station för bristande tillgänglighet. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Båstad

Ny station fungerar inte för rörelsehindrade

Funktionsnedsatt: "Hiss är enda lösningen"
1:09 min

Båstads nya station invigdes förra året i samband med att Hallandsåstunneln öppnad, men trots att stationen är helt ny anser DHR att den har stora brister i tillgängligheten.

För nästan exakt ett år sedan invigdes Båstads nybyggda station som ligger vid Hemmeslöv. Att stationen är helt nybyggd innebär inte att den är tillgänglig.

– Det är en väldigt lång ramp att gå ner och sen en ännu längre för att kunna komma upp på andra perrongen och jag kan inte gå så långt, säger Marianne Klittvall som har svårt att gå.

Självklart skulle där istället varit en hiss och jag fattar inte att man inte har det på en alldeles ny station.

Bengt Silfverstrand är ordförande i DHR Skåne läns distrikt och har testgått på rampen.

– Den var flera hundra meter lång och fungerar inte för funktionsnedsatta, säger han.

Båstad station är inte den enda stationen med brister.

– Nej, vi har också kritik mot Eslövs station och ska nu kartlägga stationerna runt om i Sverige, säger Bengt Silfverstrand.

Liknar ett fort

Bengt Silfverstrand är kritisk till hela utformningen av Båstad station.

– Den liknar ett fort och det första man lägger märke till är att folk med funktionsnedsättning inte kan komma upp på perrongen på ett enkelt sätt utan jag tror också att en hiss är den enda möjliga lösningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".