Församlingshemmet i Fågeltofta
Församlingshemmet i Fågeltofta är ett av församlingens hus som är till salu. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Byalag räddade församlingshem från försäljning

Biskop: Människor blir illa berörda
1:09 min

Efter ett år av diskussioner. Byalag har nu räddat två av tre hotade församlingshem i Brösarp-Tranås församling från att säljas.

Ska en ekonomiskt tyngd församling behålla sparsamt utnyttjade församlingshem bara för att församlingsmedlemmar och byalag vill det? Den frågan har gäckat Brösarp-Tranås församling i ett års tid men fick ett svajigt ja till svar i går.

Två av församlingshemmen, i Andrarum och Spjutstorp, blir kvar i kyrkans ägo efter att röstsiffrorna slutat helt lika 11-11 men där ordförandes röst avgjorde. Församlingshemmet i Fågeltofta såldes däremot.

Det rör sig om lantligt belägna församlingshem i Fågeltofta, Spjutstorp (Frörum) och Andrarum som kyrkan inte längre anses behövs och som tynger en ansträngd ekonomi. Men det höll inte församlingsmedlemmar med om. De ser församlingshemmen som viktiga samlingslokaler i bygden och ville inte se dem säljas av mäklare på en öppen marknad.

- Församlingshem är byggnader som har en viktig roll i bygden och säljer man dem så finns det alltid folk som blir illa berörda, sa biskop Johan Tyrberg när den här frågan diskuterades på nationell nivå under kyrkomötet tidigare i höstas.

Ärendet har valsat mellan mäklare, politiker och församlingsbor i ett års tid men avgjordes alltså slutligen i går på kyrkofullmäktige. Detr är tydligt att frågan fortsätter att dela församlingen i två läger. Två reservationer kom in direkt och en möjlighet att överklaga beslutet till stiftet finns.

Diskussioner med byalagen i Spjutstorp och Andrarum kommer nu att fortsätta för att eventuellt hitta nya former för hur församlingshemmen används och sköts om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".