Programledare Malin Sturesson gästas av Björn Solfors som skrivit boken Skärmtid.
Programledare Malin Sturesson gästas av Åhusbon Björn Solfors som skrivit boken Skärmtid. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Förmiddag med Malin Sturesson

Han vet vad som är lagom skärmtid

Björn Solfors: Det är en utmärkt idé att låta hjärnan vila på kvällen
9:09 min

Har du svårt att få familjen att släppa skärmen? Björn Solfors från Åhus har skrivit boken Skärmtid och kan berätta vad som är lagom med skärmtid.

Skärmtid är ett brännande hett ämne och många har åsikter i frågan.

- Jag upplevde att jag förvirrat slängde ut mig en massa regler om skärmtid hemma till mina barn utan att ha riktig kunskap kring ämnet. Därför kände jag att jag behövde skriva den här boken, säger Björn Solfors.

Han har två barn, är frilansjournalist och Skärmtid är hans första bok. I den har han intervjuat ett 30-tal experter om deras åsikter och forskning kring skärmtid.

- Och fastän det på många sätt tycker olika i ämnet så kan man ändå hitta en röd tråd i vad de tycker, säger han.

När det handlar om riskerna med skärmtid så menar Björn Solfors att många av experterna pekar på stillasittande som en av de största riskerna.

- Barn och även vuxna måste röra mer på sig än vad vi gör idag. Spelar ett barn fotboll tre kvällar i veckan så väger det ändå inte upp om man resten av tiden mest ligger stilla och tittar på skärmen, säger han.

Experternas viktigaste tips för att förhindra för mycket stillasittande är att barnen och vuxna ska ta bensträckar-pauser minst var trettionde minut.

- En annan risk är att barnen råkar illa ut på nätet när andra vuxna inte vill dem väl. Där handlar det som förälder om att vara närvarande, lyssna och bilda team med sitt barn. Känner barnen förtroende för dig och vet att du har ett intresse för vad barnet gör på nätet så kommer det att bli lättare att prata om problem som uppstår, säger Björn Solfors.

Experterna i boken talar också om allt bra som finns med dagens skärmar.

- Det finns många sätt att vara otroligt kreativ med en skärm och där finns så mycket kunskap som våra barn behöver. Det är viktigt att tänka på, säger Björn Solfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".