Vattenfalls Ingrid Bonde invigningstalade
1 av 3
Vattenfalls Ingrid Bonde invigningstalade. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Idag invigdes vindkraftsparken Höge väg i Kristianstad. Ingrid Bonde från Vattenfall och Roger Johansson från Skandia klippte banden.
2 av 3
Idag invigdes vindkraftsparken Höge väg i Kristianstad. Ingrid Bonde från Vattenfall och Roger Johansson från Skandia klippte banden. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
I skogarna vid Maltesholms slott på Linderödsåsen ligger vindkraftsparken.
3 av 3
I skogarna vid Maltesholms slott på Linderödsåsen ligger vindkraftsparken. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio

Stor vindkraftspark invigd

Vattenfall: Vi tror på ett hundraprocentigt förnyelsebart system
0:40 min

I dag invigdes en av södra Sveriges största vindkraftsparker på land. Den heter Höge Väg och ligger vid Maltesholm i Kristianstads kommun.

Totalt rör det sig om 18 vindkraftverk. Under årens lopp har vindkraftsparken på Linderödsåsen lett till en del diskussioner och protester. Enligt Annelie Johansson, miljödirektör på Länsstyrelsen, har den tillståndsprövning som gjorts varit viktig.

- Man ska alltid väga och vikta olika intressen i en miljöprövning. Jag tycker att vi kommit till en mycket bra lösning här, säger hon.

Ingrid Bonde, som är ställföreträdande koncernchef på Vattenfall, tycker inte det är konstigt att det har tagit så lång tid att få parken färdig.

– Ett vindkraftverk ses ju av många runtomkring, så det är naturligt att det skapar ett engagemang.

Vindkraftsanläggningen ska svara för 12 procent av Kristianstads elförsörjning per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".