Anna Stridsbegs fyrlingar.
1 av 2
Anna Stridsbegs sex barn varav fyra är fyrlingar. Foto: Anna Stridsberg/Privat
Anna Stridsberg.
2 av 2
Anna Stridsberg. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Fredag i P4 Kristianstad

Anna Stridsberg fick fyrlingar

Anna Stridsberg: Jag vet vilka två av barnen som läkarna ville plocka bort
22 min

Efter beskedet från läkaren att hon inte kunde bli gravid, har Anna Stridsberg från Tomelilla fött fyrlingar. Barnen är nu drygt 1,5 år gamla.

Anna Stridsbergs familj består av henne som mamma, en pappa och sex barn. Äldste sonen har en annan pappa än de övriga barnen och fyra av barnen är fyrlingar.

- Ganska snart efter att vi fått vår gemensamma dotter kände vi att vi ville ha fler barn ihop och vi började försöka bli gravida, berättar Anna Stridsberg.

Efter att ha försökt flera år så sökte de till slut hjälp. Anna fick hormonbehandling men ingenting fungerade och hon blev inte gravid.

- Till slut konstaterade läkaren att jag inte kunde bli gravid. Han sa att det var konstigt att jag redan hade lyckats få två barn men att nu skulle det inte gå på naturlig väg. Därför bestämde vi oss för att åka till Danmark och få hjälp med att sätta in ägg där, berättar Anna.

Men innan de hann ta tåget till Danmark började Anna känna sig konstig, hon började känna sig gravid.

- Graviditetstestet visade positivt och läkaren trodde att de kunde bero på hormonerna jag fått tidigare. För jag kunde ju inte bli gravid av mig själv. Men när vi gjorde en undersökning så visade det sig att där var foster. Och flera foster, säger hon.

Först trodde läkaren att det var tvillingar, kanske trillingar. På ytterligare ett ultraljud konstaterades det att hon hade fyra barn i magen.

- Då ville de att jag skulle ta bort två av fostren. De sa att antingen dör alla fyra barnen eller så får jag fyra handikappade barn. De trodde inte kroppen skulle klara av en graviditet med fyrlingar. Men det fanns risker med att ta bort två foster också så vi lät bli, säger hon.

Hon berättar att hon idag vet vilka två av barnen som läkarna i så fall skulle ha plockat bort.

Det var ju tur att Anna och hennes man resonerade som de gjorde för idag har de fyra friska fyrlingar som vänder upp och ner på vardagen. Hon skriver om familjelivet i bloggen Mirakelbarn.

- Det har ju helt klart varit en stor omställning, säger hon.

En vecka hos familjen Stridsberg med 4 stycken 1,5-åringar

  • Det går åt cirka 4 paket välling i veckan. När de var mindre så gick det åt 7 paket mjölkersättning i veckan.
  • Det köps hem mellan 14-16 paket blöjor i månaden. Det blir cirka 20 blöjbyten på en dag. Om det härjar magsjuka bland barnen går det åt mycket mer, sist det hände gick det åt 60 blöjor på en dag.
  • Bananer är en favorit bland barnen så det äta ett knippe bananer om dagen.
  • Det köps 12 nya nappar i månaden, de har nämligen en tendens att försvinna.
  • De köper hem tre paket tvättlappar i veckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".