Traficking
Som 17-åring tvingades Linda till prostitution. Tack vare tips från P4 Kristianstads publiknätverk kan vi höra hennes berättelse. Foto: Jenny Johnsson Roos

Linda tvingades sälja sex till främmande män

13 min

När Linda var 17 år tvingades hon under hot att prostituera sig i en lägenhet i södra Sverige. Sexköpare, våld och droger blev en del av vardagen.

– Jag kan inte vara ett offer hela mitt liv. Jag måste berätta min historia för det finns många andra som gått igenom samma sak. Det går inte längre att lägga locket på.

Hennes historia har legat begravd under väldigt många år. Men när Linda lyssnade på P3 dokumentären "Verklighetens Lilja 4-ever " som handlar om människohandel så var det som ett slag i magen. Alla minnen kom tillbaka med full kraft.

– Jag blev jättesjuk och trodde att de stod utanför mitt fönster.

Det var när Linda gick på gymnasiet som allt började. Hon hade sökt sig till ett internat bland annat för att komma ifrån hemmet.

– Jag är uppväxt i ett missbrukarhem och hade då ingen direkt kontakt med min familj.

Men hennes klasskompis Maria blir istället som en familj. Tonårstjejerna var tillsammans alltid, men en dag förändrades allt. I tron om att hon skulle på fest lurades Linda hem till Marias släkting. Där fick Linda order om att göra som släktingen sa.

– De skulle döda min familj och tortera min lillasyster om jag inte gjorde som de ville. Jag var livrädd och vågade inte gå till polisen.

Linda transporterades till en lägenhet med gula väggar och madrasser på golvet. Hon förstod snabbt att det var kunder som hon skulle ta emot och det här pågick sedan under mer än två år.

– Många hade ganska störda fantasier. Många ville förnedra en. 

Men det fanns fler kvinnor i lägenheten, den yngsta kan inte ha varit äldre än tolv år berättar hon:

– Det låter hemskt att säga, men hon var populär. Vi försökte skydda henne, men det kunde vi inte göra alltid. Det gör ont i hela kroppen när jag tänker på det.

Under den här tiden missbrukade Linda en hel del droger och trots att skolan inte visste vad som egentligen pågick så förstod man att något var fel. Linda hamnade till slut på ett behandlingshem och det var då det vände.

Idag är Linda sjukskriven och går på behandling. Hennes dröm är att i framtiden kunna hjälpa andra som drabbats och hamnat i samma situation.

– Det krävs mer resurser än vad det finns idag. Jag skulle vilja starta en stödgrupp eller till exempel en insamling.

 

Om du är utsatt eller drabbad så kontakta polisen på 114 14 där man kan få både stöd och hjälp.

Har du en historia du vill dela med dig av?

Jenny Johnsson Roos är P4 Kristianstads nya publikredaktör. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

På P4 Kristianstad har vi ett publiknätverk där du kan gå med och komma med tips på vad vi borde uppmärksamma i radion. Du kanske har en historia som Moas att dela med dig av eller så är det något helt annat som just du har på ditt hjärta.

Jag heter Jenny Johnsson Roos och är publikredaktör på P4 Kristianstad. Du når mig på 044-77 512 80 eller publiken@sverigesradio.se

Här kan du gå med i vårt publiknätverk redan nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista