Pojke håller huvudet i händerna
Allt fler tonåringar upplever stor stress i vardagen. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

Sundare - men mår sämre

Folkhälsoanalytikern: Man måste jobba på bred front
0:46 min

Skånska tonåringar lever sundare, men mår sämre än för fyra år sedan. Det visar Region Skånes folkhälsoenkät som presenteras i dag.

27 000 skånska ungdomar i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 har svarat på enkäten som visar att stressen har ökat i skolan och att det är flickorna som mår sämst.

Hälften av flickorna upplever ofta vardaglig stress och var femte flicka har försökt skära, rispa eller på annat sätt skada sig själv. Pojkarna känner mindre vardagsstress, men stressen ökar även hos dem och på gymnasiet är det mer än var femte pojke som ofta känner sig stressad.

Daglig cigarrettrökning har nästan har halverats bland både pojkar och flickor mellan år 2012 och 2016. Även för alkohol och narkotika är trenden minskad användning. Sett över tid har till exempel intensivkonsumtion av alkohol minskat i samtliga årskurser och då främst bland pojkar på gymnasiet.

De allra flesta skolelever i Skåne uppger att de mår ”bra” eller ”mycket bra”. Men psykiska besvär som nedstämdhet, ängslan/oro och irritation/dåligt humör har generellt blivit vanligare bland skånska elever jämfört med föregående undersökning 2012. Det är också fler elever som upplever att de inte får den hjälp de behöver med skolarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".