Daniel Svensson, Rana Bäckström och Isabelle.
1 av 5
Daniel Svensson, Rana Bäckström och Isabelle. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Daniel Svensson, Rana Bäckström och Isabelle.
2 av 5
Daniel Svensson, Rana Bäckström och Isabelle. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Vånga förskola har i dag 26 barn.
3 av 5
Vånga förskola har i dag 26 barn. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Vånga förskola ligger 6,5 kilometer från närmaste förskolan i Arkelstorp.
4 av 5
Vånga förskola ligger 6,5 kilometer från närmaste förskolan i Arkelstorp. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Förskolan ligger mitt i Vånga.
5 av 5
Förskolan ligger mitt i Vånga. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Föräldrar reagerar på förslaget att stänga Vånga förskola

Rana Bäckström, förälder: Vi tycker att det är jättetråkigt
1:59 min

Nu kommer reaktioner mot förslaget att stänga Vånga förskola. Kristianstads kommun försvarar planerna på en nedläggning.

– Vi är inte så glada för det. Vi tycker att det är jättetråkigt. Vi har valt att bo här för att det finns en liten förskola. Vi tycker att det är bättre för barnen med en mindre förskola, säger föräldern Rana Bäckström.

– Vi har mindre än två veckor på oss att försöka påverka det här beslutet. Man ser inte alls till barnens bästa utan enbart till de ekonomiska skälen, säger föräldern Daniel Svensson.

– Man kan inte bara bomma igen en förskola med 26 barn och många barn i kön, fortsätter Rana Bäckström.

Som vi tidigare rapporterat finns ett förslag om att stänga Vånga förskola utanför Kristianstad. I dag går 26 barn på förskolan, som behöver byggas om och efter en renovering har plats för max 17 barn.

Det är inte ekonomiskt försvarbart, enligt skolledningen. Förslaget är i stället att hänvisa barnen till den nybyggda förskolan i Arkelstorp, 6,5 kilometer bort, när den står klar 2019.

Men det vänder sig föräldrar emot. En av dem är Daniel Svensson.

– Vi flyttade hit för fem år sedan från Karlskrona. Mycket tack vare rätt goda kommunikationsförbindelser, fin natur och nära in till stan. Men när service tas bort är det klart att det blir ett mindre attraktivt område att bo i, både för oss som bor här men framför allt för nya barnfamiljer att flytta hit. Jag håller inte med om att det är en situation som blir bättre av att flytta förskolan härifrån till Arkelstorp, för barnen och oss boende, säger Daniel Svensson.

Skolchefen för skolområde norra, Anders Månsson, försvarar förslaget.

– Jag kan förstå att förslaget inte faller i god jord. Hade jag själv varit förälder i Vånga hade jag inte gillat ett sådant förslag. Men min roll är att jag är skolchef i skolområde norra och vi har en verksamhet som ska rymmas inom budgeten. Det är mitt uppdrag och vi har olika horisonter. Föräldrarna har sin horisont och den respekterar jag. Nu kan jag bara hoppas att de kan förstå hur jag resonerar. Sedan kan jag aldrig begära eller tänka mig att de kommer att acceptera eller gilla hur jag tänker eller beslutar i det här. Men mitt uppdrag är så här, tyvärr, säger Anders Månsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".