Fågeluppfödaren Jan Radden vid en av sina foderautomater.
Fågeluppfödaren Jan Radden vid en av sina foderautomater. Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Gåsuppfödare oroas inte över fågelinfluensan

Jan Radden: Det ska vara en väldig otur om man får det
1:25 min

Fågelinfluensan sprider sig genom Europa. Tidigare i veckan upptäcktes döda sjöfåglar i Köpenhamn bara några mil från Skåne. Även tamfåglar ligger i riskzonen.

Fågelinfluensa av typen H5N8 cirkulerar just nu i Europa och har nyligen upptäckts i Köpenhamn. Den är inte farlig för människor men kan drastiskt öka dödligheten bland fjäderfäbesättningar om de smittas av vilda fåglar. Sjukdomsfall i fågelstallar kan leda till att hela besättningar behöver avlivas i förebyggande syfte.

Stor risk

Enligt Karl Ståhl på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är risken mycket stor att smittan kan komma att spridas från Danmark till Skåne. Risken att fjäderfän i djurstallar ska drabbas av smittan räknas som förhöjd. Vanligt folk behöver däremot inte oroa sig för att själva drabbas av någon fågelinfluensa.

Risken för människor är väldigt låg, det finns inga kända fall.

Uppfödare inte orolig

Jan Radden bor på en gård utanför Hästveda och har fött upp fåglar under de senaste 50 åren. Alldeles nyligen slaktade han sina sista gäss för säsongen och om ett par veckor kommer han att ta emot en leverans kycklingar som ska födas upp under vintern.

Han är inte särskilt bekymrad över det nya fågelinfluensalarmet. Han säger att han har klarat sig ganska bra sedan han drog igång sin uppfödning under mitten av 60-talet.

Det är ju om det kommer en fågel som har smittan och äter i samma automater. Det ska ju vara en väldig otur om man får det.

Trots åtgärder bedömer Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA att det är stor risk att smittan sprider sig till svenska vildfåglar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".