Värphöns
Värphöns, arkivfoto Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Fågelsjukdom hos höns i Vellinge

Experten: Man måste minska smittspridningen och då blir det att man avlivar
0:23 min

Fågelsjukdomen Newcastlesjuka har konstaterats på en hönsgård i Vellinge kommun. Tusentals höns måste avlivas och ett smittskyddsområde har inrättats.

Jordbruksverket presenterade idag provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som visar att cirka 18 000 värphöns är smittade av sjukdomen Newcastlesjuka.

Jordbruksverket har påbörjat en utredning för att ta reda på varifrån smittan kan ha kommit och om det finns risk för att smittan kan ha spridits vidare.

Hönsen kommer att avlivas och gården ska saneras. På den smittade gården råder också tillträdesförbud och inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till gården.

Jordbruksverket har beslutat att införa ett skyddsområde med tre kilometers radie kring gården och ett övervakningsområde med 10 kilometers radie.

I skyddsområdet gäller bland annat att fåglar och fjäderfä i fångenskap måste hållas inomhus. Det blir också förbjudet att transportera levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter.

Newcastlesjuka beskrivs av Jordbruksverket som en allvarlig och smittsam fågelsjukdom som endast drabbar fåglar. Sjukdomen smittar inte människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".