Två unga tjejer sitter på en läktare.
1 av 4
Livia Tufvesson och Moa Nilsson, åk 8 på Kungsgårdsskolan i Ängelholm. Just den här dagen var de inte med på idrottslektionen. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Två killar och en tjej står bredvid varandra i en idrottshall.
2 av 4
Maja modig, Oskar Grönborg och Kalle Bexell, åk 8 på Kungsgårdsskolan i Ängelholm. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En idrottslärare som flyttar redskap i en idrottshall.
3 av 4
Jonas Brink, idrottslärare, Kungsgårdsskolan i Ängelholm. foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
15 av 25 i en klass undviker duschen.
4 av 4
15 av 25 i en klass undviker duschen. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
#skoldusch

Smutsigt och otryggt i skolduscharna

Elev: Vi borde prata mer om skönhetsideal
3:16 min

Snuskiga duschrum och obehag inför att visa sig nakna, är några av argumenten till varför högstadieelever väljer att inte duscha efter skolidrotten.

Det visar en undersökning som Sveriges Radios Reporternätverk gjort där 3200 elever över hela landet deltagit.

Maja Modig går i 8:an på Kungsgårdsskolan i Ängelholm. Hon tror att mycket handlar om kroppskomplex.

– Man kanske är rädd för att visa sin kropp, man kanske inte är bekväm, eller man kanske inte känner att man duger, säger hon.

Hennes klasskompisar Livia Tufvesson och Oskar Grönborg håller med. De tycker att skolan borde prata mer om skönhetsideal eftersom de tror att den främsta orsaken till att folk inte duschar är att de känner sig obekväma, och är missnöjda med hur de ser ut.

– Man borde prata mer om skönhetsideal i skolan, det kanske skulle göra att folk kände sig mer bekväma, säger hon.

– Folk är osäkra över hur de ser ut, och de gör att de inte vill klä av sig nakna framför alla, säger Oskar Grönborg.

Sveriges Radios undersökning om skolduschar där flera tusen elever över hela landet deltagit visar att det oftast är tjejer som hoppar duschen efter en lektion. På frågan hur ofta duschar du i skolan efter en idrottslektion svarar över 45 procent av tjejerna att de sällan eller aldrig duschar. På samma fråga svarade runt 25 procent av killarna sällan eller aldrig.

De vanligaste argumenten för att inte duscha efter skolidrotten är att man inte blir svettig, att man inte skulle hinna till nästa lektion, att man tycker det är jobbigt att visa sig naken, och att duschrummen är snuskiga. Och det här är ett argument som Kalle Bexell på Kungsgårdsskolan kan förstå, även om han själv alltid duschar efter idrotten så tycker han att duschutrymmet är ofräscht, trots att man på just den här skolan städar varje dag.

– I våra duschar så luktat det inte så gott ibland, det luktar kiss, säger han.

Men Jonas Brink, idrottslärare på Kungsgårdskolan i Ängelholm tror att det även kan handla om vana om man väljer att duscha i skolan eller inte.

– Jag tror att det också är en vana. Om jag jämför med föreningsidrotten som jag ägnat mig åt under många år så ser man att tidigare så kom man till idrottsplatsen och bytte om där, och man duschade tillsammans efteråt. nuförtiden så tror jag att många kommer till träningen ombytta och klara, och sticker direkt fem minuter efter, och man gör på samma sätt i skolan, säger han.

I undersökningen framkommer det alltså att 60 procent av eleverna inte alltid duschar efter en lektion. Flera av eleverna vi pratat med menar att det skulle kännas bättre om det fanns bås- och duschdraperier. Men Jonas Brink menar att problemet med att elever inte duschar är störst i klasser där relationerna inte är goda.

– I klasser där alla inte mår bra, eller där relationerna inte är så bra är det lättare att några känner sig utpekade, säger han.

När Jonas Brink ser att elever inte duschar efter idrotten försöker han prata med dem.

– ibland ser man att vissa kommer väldigt snabbt ut från omklädningsrummet, och då försöker jag att prata med dem, och berätta varför det är viktigt att duscha efteråt.

Varför är det viktigt att duscha?

– Det handlar om hygien. För att må bra och för att kunna vara i klassen hela dagen och inte lukta illa. Oftast känner man inte det själv...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".